Спроба рф приховати власні наміри: “Енергоатом” відреагував на удари дронів по ЗАЕС

росія на новий рівень вивела свою пропаганду. Звинувачення в бік України в ударах дронів по ЗАЕС мають на меті спроби приховати власні наміри.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Telegram-канал "Енергоатома".

Як відзначає "Енергоатом", рф маніпулює думкою МАГАТЕ, а також світової спільноти, намагаючись звинуватити Україну в порушені ядерної безпеки на Запорізькій АЕС.

"Кремлівські брехливі заяви щодо нібито атак дронами з боку України є нічим іншим, як спробою приховати власні наміри здійснити теракт або приховати серйозні аварійні події, що вже сталися на станції", – додає "Енергоатом".

Причинами російського ІПСО є:

  • окупації ЗАЕС;
  • перетворення станції на військову базу;
  • недопуск працівників МАГАТЕ на окремі обʼєкти станції;
  • недопуск кваліфікованого українського персоналу;
  • ігнорування ухвалених резолюцій.

Єдиним шляхом недопущення аварії є:

  • виконання резолюції МАГАТЕ;
  • виведення російських терористів зі станції;
  • передача ЗАЕС під контроль України;
  • розмінування прилеглих територій.

"Захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й відвертим актом ядерного тероризму. Небезпечна гра окупантів на ядерному об'єкті має припинитися", – додає "Енергоатом".

Довідка

У Міжнародному агентстві з атомної енергії розповіли про атаку невідомого безпілотника по території та одному з захисних куполів окупованої Запорізької АЕС.

російська корпорація "Росатом" звинуватила Збройні сили України в начебто трьох атаках безпілотних літальних апаратів на Запорізьку АЕС.

У заяві корпорації зазначається, що першої атаки по станції було завдано по території біля їдальні, внаслідок чого три співробітника отримали поранення. Однак у "Росатомі" не уточнили, з якої саме зброї було завдано удару. Далі впродовж півгодини безпілотник атакував зону завантаження вантажу, а згодом ще один безпілотник влучив у купол шостого реактора.

За даними "Росатома", внаслідок атаки БПЛА три людини були поранені, одна з них зазнала серйозних травм. Російські чиновники та МАГАТЕ повідомили, що на станції нормальний рівень радіації, а оболонка реактору не зазначала серйозних пошкоджень.

Речниця МЗС росії Марія Захарова закликала світових лідерів засудити акт "ядерного тероризму".

Водночас речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заперечив будь-яку причетність Сил оборони до цього інциденту. Він зазначив, що Україна не має нічого спільного з ударами по станції та припустив, що це справа рук самих росіян.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на сторінці у соцмережі Х зазначив, що Агенство та місія підтримки та сприяння агентства в Запоріжжі ISAMZ, підтвердили щонайменше три прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора атомної станції та назвав це неприпустимим.

В МАГАТЕ зазначили, що 7 квітня на майданчику станції здетонував безпілотник. Присутні на АЕС спостерігачі підтвердили цей факт.

"Закликаю утриматися від дій, що суперечать 5 принципам МАГАТЕ і ставлять під загрозу ядерну безпеку", – повідомило агентство з посиланням на заяву Гроссі.

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.