fbpx
Сьогодні
09:30 09 Кві 2024

Більше боєприпасів і ППО: Макрон та Сунак домовилися посилити підтримку України

English version here

Фото: news.sky.com/video

Президент Франції Емманюель Макрон та прем'єр-міністр Великої Британії обговорили подальшу підтримку України, домовившись збільшити постачання боєприпасів, безпілотників та протиповітряної оборони.

Про це повідомляють на сайтах Єлисейського палацу та британського уряду, пише Рубрика.

Що обговорювали Макрон та Сунак?

Два лідери європейських країн зобов'язалися працювати разом, щоб провести новий саміт Європейської політичної спільноти. На ньому планують розглянути, серед іншого:

  • розвиток співпраці у сфері штучного інтелекту,
  • спільні зусилля для боротьби з нелегальною міграцією та організованою злочинністю.

Щодо України Прем'єр-міністр та Президент погодилися з важливістю активізації зусиль, спрямованих на позбавлення росії перемоги в її агресивній війні проти України.

Зокрема, домовилися посилити військову підтримку України. В адміністрації Макрона не уточнюють, як саме, а ось на Даунінґ-стріт зазначили, що мова йде про плани збільшити постачання озброєння.

"Вони обговорили пріоритети на найближчі місяці, зокрема збільшення постачання боєприпасів, дронів та протиповітряної оборони для ЗСУ", наголошують у британському відомстві.

Окрім того, Сунак та Макрон обговорили ситуацію в Секторі Гази та на Близькому Сході. Вони поділилися "глибокою стурбованістю" через зростання гуманітарної кризи в палестинському анклаві та підтвердили важливість забезпечення негайного припинення вогню.

Водночас лідери обох країн підтвердили свою відданість незалежності, суверенітету та безпеці Молдови.

Розмова відбулася через відеозв'язок напередодні з нагоди 120-річчя підписання англо-французької угоди, відомої як "сердечна угода", що пізніше переросла в Антанту.

З цієї нагоди в Букінгемському палаці в Лондоні та в Єлисейському палаці в Парижі одночасно відбулися військові паради, а лідери обох країн мали розмову.

Як писала Рубрика, напередодні міністри закордонних справ України та Великої Британії Дмитро Кулеба та Девід Кемерон скоординували наступні кроки для пошуку та доставки додаткових систем протиповітряної оборони.

Варто додати, що в кінці березня Франція оголосила про підготовку нового пакета військової допомоги для українських Збройних сил, який включатиме сотні одиниць бронетехніки та зенітні ракети Aster.

26 березня міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна вже незабаром доставить Україні 78 самохідних артилерійських установок Caesar.

Окрім того, французька компанія Delair поставить 400 своїх розвідувальних дронів для Збройних сил України.

Також Париж та Берлін досягли угоди, яка дасть можливість французько-німецькій компанії KNDS, що створює, зокрема, танки, заснувати виробничий підрозділ в Україні.

Нагадаємо, що Канада також наростила обсяг підтримки України на тлі затримок зі схваленням чергового пакету допомоги Конгресом США.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: