fbpx
Сьогодні
14:04 09 Кві 2024

20 додаткових БМП Marder планує передати Україні німецький Rheinmetall 

English version here

Бойова машина піхоти Marder 1A3 десантно-штурмових військ Збройних сил України. Фото: ДШВ ЗСУ

Уряд Німеччини доручив збройовій компанії Rheinmetall поставити Україні 20 додаткових бойових машин піхоти Marder.

Про це повідомила пресслужба компанії, пише Рубрика.

Як зазначають, це замовлення для Сил оборони розмістили у березні.

Пресслужба німецького виробника зброї зауважує, що для України замовили версію 1A3 Marder. Ці БМП також мають вбудовані лазерні далекоміри, які забезпечують ефективне й точне усунення цілей.

Компанія вже поставила перші 20 таких бойових машин в Україну від імені уряду Німеччини в березні 2023 року. Відтоді було поставлено ще кілька партій.

Постачання цієї нової партії заплановано на 2024 рік. Як підкреслюють у компанії, її вартість становить "двозначну цифру у мільйонах євро".

Загалом Rheinmetall вже передала тризначну кількість БМП Marder для ЗСУ шляхом прямих поставок та програм циклічного обміну.

Компанія купила вживану БМП 1A3 Marder у Бундесверу, а також почала капітальний ремонт техніки для негайного розгортання за власні кошти ще навесні 2022 року. Відтоді відповідні роботи ведуться на кількох підприємствах Rheinmetall.

"БМП Marder, яка була розроблена для Бундесверу і досі там експлуатується, є однією з найбільш перевірених у світі систем зброї такого типу. За час експлуатації машина неодноразово модернізувалась і підвищувалася її бойова ефективність", резюмують у компанії.

Варто додати, що на сьогодні Бундесвер має в експлуатації понад 300 БМП Puma, які представляють останнє покоління цього типу бойових машин і поступово виводять з озброєння німецької армії БМП Marder.

Нагадаємо, що у рамках військової допомоги для України виділили у Німеччині 120 бойових машин піхоти Marder, деяку частину з них придбали у Греції.

Що відомо про БМП Marder

Це німецька БМП, яка була розроблена в 1966-1969 роках німецькою фірмою Rheinmetall на замовлення ЗС ФРН. Перший прототип було зібрано наприкінці 1969 року, виробництво тривало до 1975 року.

Загалом було збудовано близько 2 тисяч бойових машин.

На час використання БМП за параметрами захищеності перевершувала всіх конкурентів. З 2010 року на зміну Marder поступово приходить нова БМП Puma.

Бойова машина Marder добре захищена бронею і доволі швидка і непогано озброєна. Хоча й не без недоліків. Основним озброєнням Marder є 20-мм гармата Rheinmetall Mk 20 Rh202.

Одним із недоліків автоматичної гармати є відсутність стабілізатора прицілу, що не дозволяє вести прицільний вогонь на ходу. Але машина обладнана тепловізійними та нічними прицілами. Боєкомплект становить 1250 снарядів. Ефективна дальність стрільби – 2500 метрів. Додатковою зброєю є спарений кулемет MG3 калібру 7,62-мм з боєкомплектом 5000 пострілів.

БМП MarderМодернізовані БМП "Marder" на підприємстві Rheinmetall. Фото: Bild

Нагадаємо, що у вересні Уряд Німеччини дав доручення компанії Rheinmetall поставити ще 40 бойових машин піхоти Marder до України.

У березні компанія вже відвантажила для України перші 20 бойових машин піхоти на замовлення уряду Німеччини. Крім того, у червні 2023 року було замовлено ще 20 БМП. Зараз їх ремонтують та відправляють.

У Rheinmetall зазначили, що передана техніка — капітально відремонтовані системи Marder 1A3, які раніше належали Бундесверу. Ще навесні 2022 року компанія Rheinmetall власним коштом почала приводити бойові машини піхоти до стану негайної бойової готовності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: