fbpx
Сьогодні
15:50 08 Кві 2024

Понад 60 тисяч гектарів українських лісів на 14 мільярдів гривень знищила на ТОТ за час великої війни росія

НПП "Святі гори" у травні 2023 року – уже після деокупації у жовтні 2022-го. Після обстрілів російської армії вціліло не більше 20% лісу. Фото: Івана Мойсієнка

Від початку повномасштабного вторгнення росії загарбники повністю знищили на окупованих ними територіях понад 60 тисяч гектарів лісів вартістю щонайменше 14 млрд грн.

Про це мова йде в розслідуванні NGL.media.

Як зазначають у виданні, за допомогою супутникових знімків дослідники змогли встановити, що за два роки війни росіяни повністю знищили на окупованих ними територіях понад 60 тисяч гектарів лісів.

"За мінімальною оцінкою, сукупна вартість втраченого лісу перевищує 14 млрд грн – це лише прямі збитки, тобто вартість деревини, яку можна було отримати з цих понад 60 тисяч га. Ці збитки не враховують екологічних наслідків, ліквідація яких може обійтися значно дорожче", повідомляють в розслідуванні.

Зазначають, що серед природних територій, які найбільше постраждали:

  • на Донеччині – національний природний парк "Святі гори", розташований у Краматорському та Бахмутському районах. З початку вторгнення на цій території точилися бойові дії, внаслідок чого 80% парку знищено;
  • російські загарбники займаються активною вирубкою і в Луганській області, де до війни тільки 11% території займали ліси. У переважно степовій Луганщині ліси мають дуже важливу функцію: рятують від піщаних бур, утримують вологу, зупиняють ерозію ґрунтів;
Сєвєродонецьк

Супутникові знімки території лісів ДП "Сєвєродонецьке лісомисливське господарство" та ДП "Новоайдарське ЛМГ"

  • на Харківщині заміновані або пошкоджені пожежами сьогодні близько 40-45% територій лісів.
Ліс ДП

Ліс ДП "Куп'янський лісгосп". За даними онлайн-мапи бойових дій Deep State, наразі 70% цього лісу контролюють росіяни, невелика частина на півдні лісу перебуває під контролем ЗСУ. Фото: Planet Labs

  • у 2022 році під час окупації Херсонщини, яка є однією з найменш (5%) заліснених областей України, значна частина лісів постраждала від пожеж, обстрілів та вирубок, а також внаслідок підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року. Тоді затопило майже 55 тисяч гектарів лісу на лівобережжі Дніпра.
Скадовськ ліс

Супутникові фото 2021 і 2023 років території Скадовського району біля селища Виноградне. Фото: Planet Labs

Нагадаємо, як ми писали, за підрахунками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, російська армія вже завдала шкоди українському довкіллю на понад 2 трильйони гривень. Знищена техніка окупанта перетворилась на понад 859 тисяч тонн відходів, які вже викинули в атмосферу більш ніж 83 тисяч тонн CO2.

Рубрика розбирала шкоду, що росія завдала українській природі, за трьома категоріями. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Два роки екоциду: що вже накоїли росіяни в Україні та чим це загрожує українцям і світу?"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: