fbpx
Сьогодні
18:47 08 Кві 2024

Данія ухвалила рішення про виділення майже 6 млн євро на відновлення енергоінфраструктури України

Уряд Данії ухвалив рішення виділити 40 млн данських крон (приблизно 5,8 млн євро) в українську енергетичну систему. Зокрема, через нещодавні жорстокі російські атаки на інфраструктуру України.

"В останні тижні Росія вирішила посилити цілеспрямовані атаки на енергетичну інфраструктуру України, і ми стали свідками масштабних руйнувань. З данського боку ми виділяємо 40 млн данських крон на необхідні відновлювальні роботи, щоб Україна могла підтримувати енергопостачання", – заявив міністр з питань співробітництва з метою розвитку та глобальної кліматичної політики Дан Йоргенсен.

МЗС зазначає, що виділивши 40 мільйонів данських крон, Данія допомагає забезпечити надійне електропостачання, а отже, доступ населення до води і тепла протягом майбутньої зими. Гроші виділено з цивільних фондів урядового фонду України.

Раніше Данія також надала надзвичайний пакет, щоб допомогти Україні підготуватися до енергопостачання в майбутні зими.

Пакет був підготовлений Данським енергетичним агентством у тісній співпраці з українськими партнерами та сприятиме вибору енергетичних технологій і залученню інвестицій, а також може стати основою для донорської допомоги в майбутні зими.

Що відомо про удари росіян по енергетичній інфраструктурі

Останніми тижнями російська армія відновила удари по енергетичній інфраструктурі. Як заявив президент України Володимир Зеленський, росіяни своїми комбінованими повітряними ударами по території України зараз намагаються завдати якомога більше руйнувань енергетичному сектору країни.

22 і 29 березня росіяни завдали двох масованих ударів по енергетиці. Зокрема, вони влучили по найбільшій гідроелектростанції України — ДніпроГЕС у Запоріжжі. На Зміївській ТЕС на Харківщині після російських ударів зруйновані всі енергоблоки. Також сильно пошкоджена харківська ТЕЦ-5 — її відновлення, ймовірно, триватиме не один рік.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що енергетична система України зазнала одну з найбільших за два роки повітряних атак. Унаслідок російських обстрілів уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС.

Масованою атакою на енергетику ворог хотів досягнути повного блекауту України, наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: