fbpx
Сьогодні
Відео 20:44 06 Кві 2024

Зеленський дав інтерв'ю: говорив про зброю проти КАБів, блокаду кордону, допомогу США та про ротації

Фото:REUTERS

Президент Володимир Зеленський дав велике інтерв'ю телемарафону "Єдині новини".

Про які теми говорив глава держави інформує Рубрика.

Вітчизняна зброя проти КАБів

Зеленський пояснив, що проти російських КАБів спрацьовує лише один формат захисту, і це ППО.

"Тільки один формат спрацьовує – системи ППО. Ти збиваєш російські носії – і воно кілька десятків разів спрацювало. Вони йдуть далі, вони це розуміють, вони роблять КАБи, які працюють на більшій дистанції. Вони зараз збільшили відстань, а ми повинні збільшувати дальність систем ППО", – пояснив президент.

Водночас Зеленський повідомив, що Україна вже працює над виробництвом зброї, що протистоятимете ворожим КАБам.

"Інша зброя проти КАБів у нас розробляється. Вітчизняна. Не буду поки говорити яка", – сказав глава держави.

Про ротації

Президент наголосив, що ротації є на різних напрямках. Проте пояснив, що не всі бригади однаково легко замінити.

Зеленський пояснив, що в української армії є "потужний кулак" – сильні та професійні бригади, яким потрібні довші ротації. Проте, за словами глави держави, щоб це відбулось, потрібен такий самий потужний резерв.

"Скажу вам чесно, ми бачимо, в яких бригад ніколи не було прориву, а в яких були [прориви]. Всі втомлюються, їх потрібно відпустити. Але на заміну потрібна така ж кількість хлопців з таким же досвідом. І якщо у вас резерви не такі потужні, ви не зможете хлопців відпустити. В іншому випадку – завтра у вас не буде якогось міста, воно буде під окупацією росіян", – пояснив президент.

Блокада кордону поляками

Зеленський зауважив, що лунали заяви з боку польської сторони щодо того, що кордон буде розблоковано. Однак поки підтвердження цьому немає – Україна напрацьовує альтернативі шляхи.

"Ми побудували кілька шляхів в обхід цьому блокуванню, і це працює. Краще було б через Польщу, дешевше був би транзит деяких товарів. Але ми повинні виходити з того, де ми знаходимось. В нас потужно працює море, Дунай, обхід – ми почали працювати через Молдову і Румунію", – розповів він.

Допомога Україні від США

Україна очікує на позитивне рішення Конгресу США щодо ухвалення масштабного пакета допомоги. 

"Ми розуміємо, коли контрнаступальні дії можуть бути в росіян. Тому ось вам і відповідь, коли критично отримати відповідну дефіцитну зброю. Без цих грошей таких обсягів нам не одержати. І я все ж таки вважаю, що ми зможемо отримати позитивне голосування Конгресу Сполучених Штатів", – зауважив Володимир Зеленський.

Україна регулярно інформує американську сторону про ситуацію на фронті та нагальні потреби сил оборони. Макрофінансова допомога від США зміцнить економіку держави та наші Збройні Сили.

Президент зазначив, що "якби Україні запропонували кредитну допомогу сьогодні чи безкоштовну завтра – ми погодились б на сьогодні".

"Один сенатор нещодавно був. І він каже: А чи ти погодишся на кредитні гроші? Якщо, наприклад, скажуть, що гроші кредитні, або ти не отримаєш. Я відповів: А для чого ці вибори, якщо немає вибору? Ми погодимось на будь-який варіант", – сказав Зеленський.

Про можливий наступ рф з Білорусі

"Росіяни на території Білорусі повинні знати, що тут є оборонні рубежі, і тут буде військо. Вони це повинні знати. Секретів немає. Завдяки сучасній техніці у них і так це все є. Але це приховувати не треба. Вони мають знати, що буде опір", – сказав Зеленський.

Він також зауважив, що жителі областей, які межують з Білоруссю, отримають захист при спробі вторгнення ворога.

"З Білорусі ми поки що не бачимо ніяких планів, загроз і потужностей", – підкреслив президент.

Затягування голосування щодо законопроєкту по мобілізації

"По-перше, зараз тільки безглузді люди думають про свої рейтинги. Не збережемо Україну, ні у кого з політиків не буде майбутнього. Маємо зберегти націю, а для цього треба зміни до законодавства", – наголосив президент.

Зеленський підкреслив, що депутати повинні заспокоїтись і "не чекати оплесків своєму популізму". Він зауважив, що не можна вичищати закон, та зауважив, що законопроєкт має бути робочим, а саме таким, що спрацює.

В іншому випадку, за словами глави держави, за резерви буде відповідати не військове командування, а парламент України.

"А це неприпустимо. Достатньо вже чотири місяці на діалог щодо цих питань. Навіть перебільшили вони вже щодо цього питання. Тому ми говоримо з парламентом, щоб вони проголосували найближчими днями даний закон. Це дуже важливо", – підсумував президент.

Посередництво Туреччини в перемовинах України з рф 

Президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану необхідно зрозуміти, що його країни буде мало для того, щоб відбулись перемовини між Україною та Росією.

"Туреччина допомагала нам з полоненими. Це факт. Вони хочуть бути посередниками. Але президент Ердоган повинен знати, що нам мало однієї Туреччини як посередника. Для нас формат саміту миру краще. Я не думаю, що одна Туреччина зможе затиснути політику Путіна", – сказав президент.

За його словами, Туреччина буде у списку країн, які можуть виконувати посередницьку місію.

"Формат, який ми плануємо сьогодні щодо формули, він дуже складний, бо треба зібрати багато різних країн. Зібрати їх всіх, знайти формат, як йти далі, погодитись з ним. Ось така країна, я вважаю, може принаймні спробувати примусити Росію до миру", – сказав Зеленський.

Зеленський хоче зібрати до 100 країн на Саміті миру

Президент Володимир Зеленський розраховує на присутність 80-100 країн на першому інавгураційному Саміті миру в Швейцарії, дата має бути узгоджена найближчими днями.

"Ми розраховуємо мати 80-100 країн світу. Вважаємо, що це буде найпотужніший саміт, Саміт миру. Дуже важливий саміт, де ми будемо бачити партнерів і на якому я думаю, що ми побудуємо мапу подальших кроків щодо закінчення війни", – зазначив глава держави.

Відповідаючи на питання, чи планується присутність Китаю на саміті, президент відповів, що конкретного списку країн поки немає.

"Найближчими днями (я сподіваюся, що навіть не тижнями) ми узгодимо конкретну дату проведення першого інавгураційного саміту в Швейцарії. Ми цю дату повинні узгодити в двосторонньому форматі між мною і президентом Швейцарії. Після цього ми будемо розсилати запрошення в різних форматах лідерам держав світу", – пояснив він.

Про загрозу для Харкова

Президент України зазначив, що на сьогодні Харків є захищеним, однак, "не з погляду неба".

"Що стосується оборонних рубежів, що стосується нашого війська, сьогодні Харків не знаходиться в небезпеці. Те, що це бажана ціль — росіяни цього не приховують", — сказав Зеленський.

Про цькування працівників ТЦК

Зеленський вказав, що "перезавантаження" територіальних центрів комплектування розпочалося ще наприкінці минулого року.

За його словами, там багато військових, які пройшли фронт, а тому важливо з повагою ставитися до них. Утім, він визнав, що є окремі "бюрократичні виклики". Також він підкреслив, що варто розділяти TikTok та реальне життя.

"Є різні випадки. Нам потрібно зробити відповідні зміни, але і людям треба змінювати своє ставлення", — зазначив президент.

Західні війська в Україні

На це питання глава держави заявив, що не чув повного обговорення питання відправлення західних військ в Україну між президентом Франції Емманюелем Макроном та іншими союзниками.

Він також зазначив, що не стане прямо запрошувати західні війська в країну, тому, що тоді росія намагатиметься зірвати міжнародну допомогу Києву. Однак він підкреслив, що "Україна ніколи не буде проти, якщо хтось захоче нам допомогти".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: