fbpx
Сьогодні
09:56 03 Кві 2024

Саміт Північноатлантичного Альянсу зосередиться на створенні дорожньої карти вступу України в НАТО, - Блінкен

English version here

Фото: Reuters

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен наголосив на важливості підготовки дорожньої карти вступу України в НАТО напередодні саміту до 75-річчя Альянсу, який відбудеться в липні у Вашингтоні.

Про це він сказав на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне, повідомляє "ЄП".

Як зазначив держсекретар, союзники заявили ще на саміті у Вільнюсі, що Україна буде членом НАТО. Тому, як вважає Блінкен, питання полягає в тому, щоб мати хорошу та чітку дорожню карту для досягнення цього висновку.

"Я думаю, що саміт НАТО до його 75-річчя дійсно буде дуже конкретно зосереджений на тому, як ми можемо створити цю дорожню карту. Або, використовуючи інший образ, необхідний міст, який дозволить Україні стати членом НАТО", – зазначив Блінкен.

Нагадаємо, що 3-4 квітня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі глава МЗС України Дмитро Кулеба проведе переговори з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем.

Також Кулеба зустрінеться міністрами закордонних справ Британії, Данії, Іспанії, Польщі, Фінляндії, Естонії, Болгарії, Греції, Угорщини та Нової Зеландії.

У четвер 4 квітня пройде планове засідання Ради Україна-НАТО.

"Ключова увага буде приділена збільшенню військової допомоги Україні, зміцненню протиповітряної оборони нашої держави та нарощуванню потужностей виробництва зброї.

Важливими темами зустрічей також стануть Формула миру президента Зеленського, використання заморожених російських активів для потреб України та інші нагальні теми", – зазначили в МЗС.

Візит Кулеби відбудеться під час Ради міністрів закордонних справ країн НАТО до 75-річчя Альянсу, яка стане першою такою зустріччю для Швеції як повноправного члена.

Варто додати, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд внесків союзників на суму $100 мільярдів протягом п'яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.

Як писала Рубрика, напередодні у Нідерландах представники 44 країн підтримали ідею створення спеціального трибуналу для росії за злочини проти України та наголосили на важливості повної відповідальності рф за свої агресивні дії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: