fbpx
Сьогодні
15:43 02 Кві 2024

Reuters: Україна провела одну з наймасштабніших атак БпЛА по території рф

Фото: З російських соцмереж

За допомогою дронів Україна завдала масштабного удару по території російської федерації. У Татарстані пошкоджено третій за величиною російський НПЗ та виробництво "Шахедів".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

Українські дрони атакували НПЗ приблизно за 1300 км від лінії фронту, вразивши основне підприємство, що переробляє близько 155 тисяч барелів сирої нафти на день.

На кадрах з місця події видно, що дрон врізався у первинну нафтопереробну установку CDU-7 на нафтопереробному заводі "Танеко". На частку установки припадає близько половини загальної річної виробничої потужності заводу.

Удар став одним із кількох у Татарстані, високоіндустріальному регіоні на південний схід від москви.

Джерело в українській розвідці повідомило Reuters у Києві, що Україна завдала удару по великому російському нафтовому об'єкту в Татарстані, щоб скоротити доходи росії від нафти.

Джерело також повідомило, що безпілотники українського виробництва завдали удару по заводу з виробництва "Шахедів", завдавши "значних збитків".

Минулого року газета Washington Post повідомила, що росія масово виробляє дрони на заводі в особливій економічній зоні "Елабуга".

Як зазначає Reuters, в останні місяці Україна почала атакувати НПЗ росії, другого за величиною експортера нафти у світі, що "негативно позначилося на прибутковій торгівлі Москвою нафтопродуктами".

За підрахунками Reuters, близько 14% нафтопереробних потужностей у росії було зупинено атаками дронів.

Україна зробила серію гучних атак углиб росії, спрямованих або на підрив російської військової машини, або, як це було у випадку з атакою дронів на Кремль у 2023 році, на те, щоб донести реальність війни до самого серця росії.

Українські джерела стверджують, що вони несуть відповідальність за планування та проведення атак дронів на території Росії. США неодноразово заявляли, що не підтримують українських ударів усередині Росії.

Атака БПЛА по підприємствах у Татарстані

Нагадаємо, сьогодні, 2 квітня, українські безпілотники вперше атакували підприємства у Республіці Татарстан у РФ. Вибухи лунали в особливій економічній зоні "Алабуга", де розташовані промислово-виробничі підприємства, яка знаходяться за 1000 кілометрів від кордону з Україною.

Місцева влада Татарстану вже підтвердила атаку. Так званий глава республіки Рустам Мініханов заявив, що на підприємствах у містах Єлабуга та Нижньокамськ було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів.

Метою атаки став завод зі збірки "Шахедів". Це була операція ГУР. Крім того, росЗМІ пишуть, що дрони вразили і гуртожиток, де мешкали працівники цього підприємства. Відомо про постраждалих.

Окрім того, українські безпілотники атакували нафтопереробний завод у Татарстані. Це неподалік від місця, де під удар потрапив також і завод зі збірки "Шахедів".

Як повідомляла Рубрика, в 2024 році відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 регіонах російської федерації. З них значні ушкодження понесли 8 об'єктів.

Атаки дронів на російські НПЗ призвели до того, що порівняно з минулим роком виробництво бензину наприкінці березня скоротилось на 16,6%, дизельного пального – на 7,4%.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: