fbpx
Сьогодні
17:28 01 Кві 2024

В українських школах стартував проєкт із соціально-емоційного навчання "Зерна": у чому рішення

English version here

Фото: МОН

У межах меморандуму про взаєморозуміння між МОН і the LEGO Foundation в березні цього року  стартував пілотний проєкт з імплементації програми соціально-емоційного навчання "Зерна".

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Рубрика.

У чому проблема?

"Такі програми, як "Зерна", особливо важливі сьогодні. Вони допомагають зміцнити психологічну стійкість дітей і створити сприятливе середовище для розвитку їхніх соціальних та емоційних навичок", — зазначив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків під час вітальної зустрічі з представниками пілотних закладів.

Яке рішення?

Тому в березні 2024 року в межах меморандуму про взаєморозуміння між МОН і the LEGO Foundation стартував пілотний проєкт з імплементації програми соціально-емоційного навчання "Зерна".

Ініціатива реалізовується за підтримки Лабораторії з екологічних підходів до соціально-емоційного навчання (EASEL Lab) Гарвардської вищої школи освіти.

""Зерна" – науково обґрунтована програма, яку розробили фахівці Гарвардського університету на основі аналізу понад 50 ефективних програм соціально-емоційного навчання. Активності програми адаптовано у формат простих і гнучких ігор, практик та вправ, які легко інтегрувати в освітній процес без додаткових ресурсів", –  повідомили на сайті.

Як це працює?

Упродовж березня–серпня 2024 року програму "Зерна" пілотуватимуть у початковій школі та 5–6 класах 10 закладів загальної середньої освіти:

  • Вінницької,
  • Дніпропетровської,
  • Львівської,
  • Миколаївської,
  • Черкаської областей.

Учителі цих шкіл пройшли навчання від команди Гарвардської вищої школи освіти, тренерів The LEGO Foundation та отримали необхідні методичні й ресурсні матеріали.

З вересня 2024 року розпочнеться розгортання проєкту на національному рівні, що поступово охопить заклади дошкільної та загальної середньої освіти в партнерстві з інститутами післядипломної педагогічної освіти. Реалізація ініціативи триватиме впродовж 2024–2026 років і передбачатиме проведення наукових і моніторингових досліджень.

Нині програму "Зерна" імплементують у 12 країнах, зокрема США, Канаді, Бразилії, Аргентині, Чилі та Естонії, а цьогоріч до цієї спільноти долучиться й Україна.

Нагадаємо, український освітній проєкт STEM is FEM створює першу в Україні STEM-екосистему, яка об'єднає організації, людей та ідеї, що популяризують освіту та кар'єру в галузях науки, технологій, інженерії та математики.

Ми писали, що сім днів в рамках січня та лютого цьогоріч виділили українські школи для розвитку STEM-навичок в учнях. Інженерний тиждень — це проєкт, який допомагає розвивати креативність, самостійність та винахідливість у школярах.

"Рубрика" розповідає, як організаторам вдається робити його доступним навіть для найвіддаленіших шкіл та інклюзивним для учнів з особливими освітніми потребами. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "В Україні ми всі трошки інженери": як працює інклюзивна популяризація STEM-освіти в українських школах".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: