fbpx
Сьогодні
20:59 31 Бер 2024

У Бучі після деокупації знайшли 422 вбитих цивільних, проте ця цифра не є остаточною, - поліція

English version here

Фото: Телеграм / Зеленський

Після деокупації у Бучі знайшли 422 тіла громадян, а загалом у Бучанському районі було виявлено майже 1190 тіл. Проте ця цифра є неостаточною, правоохоронці досі розслідують злочини рф.

Про це в етері національного телемарафону заявив заступник голови Нацполіції та начальник кримінальної поліції Андрій Нєбитов, передає Рубрика.

Він підкреслив, що близько тисяча цивільних, яких вбили окупанти, померли насильницькою смертю: або їх застрелили, або вони померли від мінно-вибухових травм.

Нєбитов також зазначив, що наразі 514 жителів жителів Київщини вважають зниклими безвісти, а невпізнаними залишаються 180 тіл.

"Ми розуміємо, що навколо Бучі були позиції армії рф, куди вони звозили людей, катували і вбивали, де ми знаходили закопані тіла закатованих. І ми розуміємо, що, мабуть, це не останні знахідки. Бо кількість людей, які зараз перебувають у розшуку, на жаль, дуже велика", — сказав Нєбитов.

Начальник кримінальної поліції також розповів, що правоохоронці відкрили 23 тисячі кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів рф на Київщині.

Всього ж від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року, правоохоронці відкрили 116 тисяч таких проваджень.

Понад тисячу російських військових, які в кінці лютого 2022 року вдерлись у Бучу, ідентифікувала поліція. Також упізнані більш як 100 загарбників, які безпосередньо вчиняли воєнні злочини.

Звірства росіян у Бучі

31 березня 2022 року українські військові звільнили від російських загарбників Бучу та всю Бучанську громаду на Київщині. Після цього поступово почала з'являтися інформація про звірства окупантів: журналісти і представники влади почали публікувати відео та фотографії загиблих, які лежали просто на вулицях.

За даними поліції, російські снайпери розстрілювали людей із танків, бронетранспортерів, попри білі пов'язки, які військові рф змушували людей носити. Чимало українців були знайдені загиблими у своїх будинках і квартирах від мінно-вибухових травм. Тіла також знаходили у братських могилах, часто — зі слідами катувань.

У березні 2023 року Зеленський повідомив, що через російську окупацію в Бучі та Бучанському районі загинули понад 1400 людей, зокрема 37 дітей.

За інформацією німецької розвідки, перехоплені радіоповідомлення військових рф про масові вбивства в Бучі свідчать, що це були не випадкові дії або вчинки окремих військових, а тактика чи навіть стратегія росії для залякування українців.

Як повідомлялось, президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять вбитих мешканців містечка Бучі на Київщині, яке рівно два роки тому звільнили Збройні сили України від російських окупантів. Він висловив подяку українським військовим та усім, «хто нам дійсно допомагає».

Глава держави взяв участь у піднятті прапора України біля Меморіалу пам'яті захисників Бучанської громади та вручив почесні відзнаки міст – героїв України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: