fbpx
Сьогодні
15:18 30 Бер 2024

Петиція щодо переведення коштів на ЗСУ з фінансування телемарафонів набрала необхідні голоси

Фото: З відкритих джерел

Петиція, у якій закликали переспрямувати на фінансування Збройних сил України кошти, виділені для телемарафонів "Єдині новини" та FREEDOM, набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Відповідну петицію створив відзначений званням Героя України військовослужбовець Павло Білоус.

Як відомо, тепер її повинен розглянути Кабінет Міністрів.

Як випливає з петиції, підписанти просять уряд внести зміни в державний бюджет на 2024 рік, щоб переспрямувати кошти, призначені для телемарафонів, на фінансування:

  • безпілотників,
  • пікапів для ЗСУ.

Автор петиції переконаний, що "Єдині новини" та FREEDOM є "надзвичайно дорогими" для державного бюджету, адже за 2022 та 2023 роки на них витратили 2,13 млрд грн.

За цю суму, як стверджує Білоус, можна було б купити:

  • понад 21,5 тисячі квадрокоптерів DJI Mavic 3,
  • або 4 тисячі пікапів.

На 2024 рік фінансування телемарафонів обійдеться держбюджету в 1,5 млрд гривень.

У петиції називають телемарафони:

  • "часто маніпулятивними джерелами інформації",
  • "засобом політичної боротьби", що використовують пропагандистські прийоми,
  • "інструментом збагачення власників телеканалів", які отримують гроші з бюджету на створення продуктів для телемарафонів.

"Ми вважаємо, що телемарафони "Єдині новини" та "Фрідом" є шкідливими для національної безпеки, демократії та економіки України. Ми вимагаємо припинити трансляцію телемарафонів та перерозподілити виділені на них кошти на потреби оборони країни", наголосили в петиції.

З 17 січня до ранку 30 березня петицію підписали понад 28 тисяч українців.

Що відомо про телемарафон "Єдині новини"

"Єдині новини" — загальноукраїнський інформаційний телерадіомарафон, запущений 24 лютого 2022 року з метою інформування населення щодо ситуації в Україні від початку російського вторгнення в Україну.

Контент виробляють суспільний мовник Національна суспільна телерадіокомпанія України, три приватні медіахолдинги "1+1 Media", "Starlight Media" та "Inter Media Group", а також телеканал ВРУ "Рада", що належить Верховній Раді України.

Кожна компанія веде мовлення проміжком часу 6 годин.

У жовтні минулого року повідомляли, що за останні 17 місяців в Україні зменшилася кількість громадян, які довіряють телемарафону "Єдині новини" на третину, також менше стали довіряти й владі, проте безумовно довіру опитаних досі зберігають ЗСУ та волонтери.

Окрім того, на початку січня 2024 року т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив про можливість телемарафона "Єдині новини" змінити свій формат. Зараз залучені до проєкту канали розглядають варіанти.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: