В Україні запустили онлайн-курс з виживання у полоні або його уникнення: як працює це рішення

Для українців створили та запустили безкоштовний освітній курс про те, як поводитися у полоні або як уникнути його.

Про це пише Рубрика, посилаючись на організаторів.

У чому проблема?

Станом на 25 лютого, як повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець, за неофіційними даними російська федерація утримує в полоні 28 тисяч громадян України.

Також 17 листопада у Мінреінтеграції заявляли, що у полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону.

Військові, яких вдалося повернути додому з російських в'язниць, розповідають, що у російському полоні морять голодом, утримують полонених в антисанітарних умовах, не надають їм ліків чи медичної допомоги, регулярно б'ють.

"Під час збройної агресії Росії проти України та нелюдських умов, в яких знаходяться наші громадяни у російському полоні, необхідність зрозумілих стратегій виживання стала актуальною як ніколи", зазначають організатори.

Яке рішення?

Освітній курс "Хамелеон" – це путівник про те, як уникнути полону або вижити в полоні. Він вже доступний на платформі Prometheus.

Автор курсу – доктор філософії, викладач і полковник Віталій Апальков, який дослідив адаптивні моделі поведінки людини в умовах ізоляції та полону.

Як це працює?

"Цей курс не лише надає необхідні знання про те, як поводитися у полоні та реагувати на найскладніші ситуації, але й вчить адаптивної поведінки, що може забезпечити нашим землякам шанси на виживання та повернення додому", – розповідають організатори.

Слухачі зможуть отримати знання щодо виживання в умовах полону, навчитися визначати оманливу поведінку співрозмовника тощо.

Програма курсу

Модуль 1. Полон як явище: визначення поняття

1.1. Що таке "полон", його причини, цілі, наслідки
1.2. Ретроспективний аналіз: від Північної війни й до наших днів

  • Перший модуль описує історію поводження з людиною протягом війн людства. Ви дізнаєтеся про основні причини виникнення такого складного явища як полон, та як відбувалася гуманізація полону з плином часу. 

Модуль 2. Ухилення від полону та виживання на окупованих територіях

2.1. Як не виглядати "ласим шматочком"?
2.2. Соціальні мережі та месенджери
2.3. Спілкування з ворожим патрулем і пересування через блокпости

  • Другий модуль покликаний сформувати усвідомлене бачення, що "ідеальний полон" – це той, якого уникнули! Ви зрозумієте, як себе поводити, якщо, прокинувшись зранку, за вікном ви побачили ворожу техніку й усвідомили, що опинилися в окупації.

Модуль 3. Нюанси потрапляння до полону

3.1. Інертність мислення – то є небезпека
3.2. Якою мовою і про що говорити?

  • Третій модуль присвячений нюансам потрапляння до полону. Як поводитися, якщо полон є неминучим? Як не наражатися на небезпеку? Які дії чи слова можуть вас занапастити?

Модуль 4. Поведінка під час транспортування

4.1. Способи транспортування полонених і поведінка у транспорті
4.2. Оманлива спокуса втечі

  • Четвертий модуль надає рекомендації щодо поведінки під час транспортування. Цей етап приховує багато небезпек, про які слід знати. Як витримати нелюдське ставлення охоронців до себе, і як поводитися, щоби вижити? Чи трапляються втечі під час транспортування полонених, та чи варто тікати? 

Модуль 5. Психологія допиту

5.1. Структура допиту
5.2. Особливості вербальної комунікації
5.3. Особливості невербальної комунікації
5.4. Пусте мовлення «Відповідаючи – мовчати»

  • П'ятий модуль присвячений психології допиту. Як поводитися на першому допиті, яку інформацію надавати, як мімікрувати протягом решти допитів? Чи може допитувач мімікрувати також? Спілкуванням з патрулем і спілкуванням зі "слідчим" – чи є різниця, що може допомогти?

Модуль 6. Виживання в місцях утримання

6.1. Базові правила виживання в полоні
6.2. Комунікація з охоронцями
6.3. Як відшукати собі товариша

  • Шостий модуль ознайомить з правилами виживання в місцях утримання.

Модуль 7. Катування, штучні розстріли та штучні обміни

7.1. Мета та цілі

  • Сьомий модуль пояснює мету та наслідки тортур. Розуміння їх механізму дасть змогу вибудувати власну модель поведінки, аби вдало їх уникати.

Модуль 8. Відновлення після полону

8.1. Ключові складники реінтеграції
8.2. Психологічні наслідки полону
8.3. Родинний дискурс

  • Восьмий модуль присвячено відновленню після полону. Він пояснює, чого слід очікувати від медичного персоналу та психологів на цьому етапі, допомагає родині та близьким полоненого підготуватися до зустрічі з ним, а також пояснює, як сприяти відновленню – фізичному та психологічному.

Зареєструватись на курс можна за посиланням, навчання розпочнеться 3 квітня.

Його розробили спільно з Центром готовності цивільних Благодійного фонду Сергія Притули.

Нагадаємо, що місія Організації Об'єднаних Націй зафіксувала страту 32 полонених українських військових у період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року, і це значно більше, ніж за будь-який із попередніх періодів.

Окрім того, визволені з російського полону українці проходитимуть повний цикл оздоровлення та реабілітації, розроблений за західними методиками спільно з іноземними фахівцями.

Свіжі дописи

  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Смертельний інцидент у Німеччині: загиблими були військові на реабілітації

Громадяни України, яких було вбито в Німеччині, були військовослужбовцями. Вони проходили медичну реабілітацію. Про це… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: протягом доби на фронті було зафіксовано 112 бойових зіткнень

Найбільше ворожих атак було на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Загалом на фронті протягом доби було… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Справжнє везіння: українські науковці показали, як стрибає горбатий кит в Антарктиці

Українські полярники показали стрибок молодого представника горбатих китів в Антарктиці. Хоча стрибають вони нерідко, однак… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

В Україні планують до кінця 2024 року запустити реєстр порушень міжнародного гуманітарного права

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій має намір уже до кінця цього року запустити… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.