Маємо прогрес щодо зняття блокади: Шмигаль після перемовин у Польщі

У перемовинах української та польської сторін, що відбулися 28 березня у Варшаві, є прогрес щодо зняття блокади на кордоні.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на брифінгу за підсумками українсько-польських міжурядових консультацій на рівні прем'єрів.

"Сьогодні можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади, але головне — щодо розв'язання всіх критичних питань, які призводять до таких блокад. Наш план виконується. Не так швидко, як би хотілося. Але маємо позитивну динаміку. Важливо її зберегти й рухатися далі", — сказав очільник українського уряду.

Прем'єр також розповів, що під час зустрічі обговорювали питання:

  • Лібералізації торгівлі — це те, що стосується можливості українських виробників продовжувати постачання своєї продукції в ЄС без мит та тарифів.
  • Питання кордонів — Україна надалі потребує "Шляхів солідарності";
  • Зброї для України, зокрема, створення спільних оборонних підприємств на території України й Польщі.
  • Розвитку інфраструктури та відновлення — Україна надала свої пропозиції щодо, зокрема, будівництва автостради "Краківець-Львів-Броди-Рівне".
  • Енергетики — Польща допомагає стабілізувати енергосистему шляхом імпорту в Україну електроенергії.
  • Євроінтеграції України — Польща буде працювати з Україною, щоб перша міжурядова конференція ЄС та України щодо переговорів про наш вступ до Євросоюзу відбулася вже в першій половині 2024 року.

Зустріч Шмигаля та Туска 28 березня у Варшаві

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та глава уряду Польщі Дональд Туск сьогодні, 28 березня, провели зустріч у Варшаві. Вони обговорили ситуацію на кордоні, а також інші питання.

Перемовини тривали понад 6 годин. Це була складна, але відверта розмова між міністерствами та асоціаціями.

Згодом український прем'єр розповів, що Київ та Варшава працюють над розв'язанням питання щодо української агропродукції на польському ринку. У цьому напрямку робиться п'ять кроків.

Варто додати, що польські фермери продовжують блокувати КПП на кордоні з Україною, зокрема, не пропускаючи фури з українською агропродукцією.

За даними на 27 березня польські фермери продовжують блокувати три напрямки. Мова йде про пункти пропуску "Ягодин", "Рава-Руська" та "Угринів". До цього були заблоковані 6 з 9 КПП на кордоні з Україною.

Свіжі дописи

  • Новини

G7 у червні має ухвалити рішення щодо російських активів: міністр юстиції розповів про можливі сценарії

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон подорожей

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон-2024. З цієї нагоди для відвідувачів влаштували концерт, інтерактивні розваги та майстер-класи.… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Зеленський: Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot

Україні потрібно щонайменше сім систем ППО "Patriot" для захисту неба від російських атак. При цьому у… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

На Міжнародному книжковому ярмарку в Буенос-Айресі відкрили український національний стенд

Відбулося офіційне відкриття Українського національного стенда у рамках 48-го Міжнародного книжкового ярмарку в Буенос-Айресі. Як… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Хмельницькому учасники благодійного забігу зібрали 450 тисяч гривень на РЕБ для прикордонників

У Хмельницькому відбувся благодійний забіг “Сталевий кордон 2.0” на підтримку бойових підрозділів прикордонників. У межах… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Шмигаль оглянув хід будівництва захисту енергооб’єктів Волинської та Львівської областей

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей оглянув хід будівництва другого… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.