Українка відкрила дитяче видавництво Le Petit Canard у Франції: навіщо це рішення

У Франції українська видавчиня Наталія Моспан заснувала дитяче книжкове видавництво Le Petit Canard ("Маленька качечка").

Про це повідомляє Читомо, передає Рубрика.

У чому проблема?

Наталя Моспан — видавчиня з України, яка вимушено покинула країну через повномасштабне російське вторгнення.

Яке рішення?

Наталія Моспан заснувала видавництво дитячої літератури у Франції. Воно називається "Le Petit Canard".

Її видавництво Le Petit Canard фокусується на створенні унікальних дитячих книжок з "українським колоритом" у Франції й сприяє поглибленню міжнародного культурного співробітництва між Україною та Францією.

Як це працює?

У європейському видавництві публікуватимуть твори українських авторів й ілюстраторів.

Французький сайт, айдентику й перші дитячі книжки, які вже стоять на полицях французьких книгарень, також створили українці. Окрім книгарень, книжки продаються на сайті видавництва і на Amazon.

"Стараюся робити те, що я люблю там, де я є. Ми ведемо зараз переговори, аби вступити в Локальну асоціацію видавців Окситанії для обміну досвідом і для підтримки", — зазначила видавчиня.

Наталія Моспан повідомила, що нині готується промо частина діяльності видавництва: участь у виставках, фестивалях, проведення заходів des diccess, коли книгарня приймає автора з його книжками, він спілкується з гостями книгарні, люди дізнаються про нового автора й нове видавництво тощо.

"Саме ви — наші друзі, гості, читачі, надихаєте нас розвивати та створювати нові бренди, продукти, а надто книжки. Le Petit Canard — це наш спосіб підтримувати й розвивати українське в Європі", — йдеться у дописі на фейсбук-сторінці книжкового магазину "Моя книжкова полиця".

Видавництво відкрили у липні 2023 року.

Фото: Читомо

За словами Наталі Моспан, інформацію про видавництво почали поширювати тільки зараз, оскільки розпочалася активна діяльність: вийшли перші книжки, завершилися всі адміністративні процедури, розпочалися продажі.

"Ми почали співпрацювати з французькими книгарнями. Потроху рухаємося: завершили всі адміністративні процедури, зареєструвалися на всіх розповсюджувальних ресурсах, провели чимало перемовин з дистриб'юторами, зараз на стадії підписання контракту. Думаємо, чи це оптимальне для нас рішення, тому поки що рухаємося самостійно, в процесі збирання даних", — повідомила видавчиня у коментарі Читомо.

Моспан зауважила, що назва її відомого українського бренду "Моя книжкова полиця" в перекладі французькою звучить жахливо, тож французьке видавництво називається Le Petit Canard, що в перекладі означає "Маленьке каченя".

"Я довго досліджувала французький ринок дитячої літератури — він значно більший, ємніший, за український. При цьому амбітна та чесна мета створення Le Petit Canard — максимальна підтримка книговидавничої справи в Україні. То ж ми активно співпрацюємо з українськими авторами та ілюстраторами. Я переконана, що українці мають крутий творчий потенціал — ми вміємо вигадувати та творити, у наших ілюстраторів — унікальний стиль. Ми можемо дуже багато дати Європі", — вважає засновниця видавництва Наталія Моспан.

Нещодавно і в українському, і у французькому видавництві вийшла книжка "Мамзельвіль", яку написав французький автор Крістоф Жамар. Ілюстрації до книжки створила українська художниця й ілюстраторка Софія Томіленко. Також видали книжку французькою "Une baguette" (Багет) — це весела історія про багети для дітей від Наталії Моспан, ілюстраторка — Наталя Кудляк. Ще дві книжки планують видати найближчим часом.

"Історії, які ми розповідаємо в наших книжках, з одного боку, легкі й кумедні, а з іншого — сповнені добротою та сенсами. Я вірю, що дитяча книга — це безпечний простір для дитини, така собі "захисна бульбашка", здатна захистити дитинство та безтурботність наших дітей — як у Франції, так і в Україні", — вважає видавчиня.

За словами Моспан, книжковий ринок Франції дуже розвинений і насичений, тому "неохоче приймає нових гравців".

"Сегмент, в якому ми вирішили працювати, насправді дуже переповнений. Але це те, що найбільше нам подобається, тому ми не опускаємо руки", — зазначила видавчиня.

Засновниця видавництва зауважила:

"Вірю, що у нашої "маленької качечки", яку створила неповторна Наталія Кудляк, неодмінно виростуть великі крила! Книжки від Le Petit Canard вже з'явились на полицях французьких книгарень, а в планах — вихід на найбільші книжкові мережі країни".

Нагадаємо, з нагоди Міжнародного дня рідної мови Міжнародний інститут освіти презентував посібник з української мови як іноземної для дітей.

Також повідомлялось, що американське видавництво HarperCollins Publishers отримало від благодійного фонду "Голоси дітей" право публікувати й продавати книжку "Війна голосами дітей".

Свіжі дописи

  • Новини

У росії заарештували журналістів Reuters та AP: що відомо

У російській федерації заарештовували журналістів Сергія Кареліна та Костянтина Габова, які співпрацювали з Associated Press… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ДТЕК: з початку повномасштабного вторгнення росія майже 180 разів атакувала українські ТЕС

Від початку повномасштабної російської агресії окупаційні війська вже майже 180 разів атакували українські теплові електростанції.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Початок тижня принесе Україні тепло до +25 та дощі у деяких регіонах

У понеділок, 29 квітня, майже на всій території України без опадів, окрім південно-східних частин країни,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: в Ізюмі на Харківщині відновили амбулаторію

В Ізюмі Харківської області завдяки закордонним організаціям відновили амбулаторію №2. Про це повідомила Харківська обласна… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

На київську сцену після прем’єри у бомбосховищі: Миколаївський театр приїжджає з виставою “Проста українська скіфська баба”

У Києві відбудуться гастролі Миколаївського академічного художнього драматичного театру з моновиставою "Проста українська скіфська баба"… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У британській розвідці проаналізували скасування в росії традиційної ходи “Безсмертний полк”

Уже другий рік поспіль у російській федерації скасовують традиційну ходу "Безсмертний полк" на 9 травня,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.