До Дніпра вивезли з прифронтової Донеччини скульптури кам’яних баб

Скульптури кам'яних баб, які врятували на прифронтовій Донеччині з-під обстрілів, перевезли до Національного історичного музею Дніпра.

Про це пише видання "Відкритий", посилаючись на Facebook волонтерки Ольги Соляр, Суспільне.

Активістка повідомила, що евакуювали ще скульптури, так звану "малюку" із зони бойових дій.

"Вони вже трохи пошкоджені від уламків, але ще цілі. Заради їхньої безпеки треба було зробити це якнайшвидше, щоб не сталося, як у жінки з Гвардійської Могили, котра розбилася на десятки частин під час експорту", – розповіла волонтерка.

Кам'яні баби привезені з Донеччини. Фото: Суспільне Дніпро

Соляр висловила велику подяку Юрію Фанигіну, який забив на сполох та швидко оформив всі необхідні дозволи, посвідчення і документи.

Скульптури надійшли до Дніпропетровського національного історичного музею відповідно до затвердження Департаменту культури Донецької облдержадміністрації та місцевої влади.

Фото:

"Велика подяка також бійцям і Віктору Копейко, які вдруге допомогли з евакуацією. Серед них 231-й Окремий Батальйон Територіальної Оборони м. Дніпро та Калистий Олександр. Дякую волонтерам з Дніпра – Григорію Дем'янову та Юрку.

Величезна подяка також донорам Чарівного Карпатського фонду, адже евакуація відбулася завдяки вашим пожертвам. Разом ми врятували більше пам'яток культурної спадщини одного з незвичайних кочових народів Великого степу, тобто Половців", – додала в дописі волонтерка.

Як розповів Суспільному виконувач обов'язків директора музею Олександр Старік, скульптури мають пройти консерваційні процедури.

З його слів, одна статуя чоловіча, інша – жіноча. Скульптурні елементи такі як орнамент на одязі, зброя та музичні інструменти будуть ретельно досліджуватися.

"Будуть замірятися та фіксуватися елементи, які на них зображені. Кожна з цих статуй є унікальною. Деякі дослідники кажуть, що кожна така статуя зображує конкретну людину", – каже він.

Чиновник повідомив, що кам'яні скульптури, які привезли до Дніпра, в поганому стані. Вони були вмуровані в землю біля місцевого музею на Донеччині, тож мають на собі залишки бетону. Також вже під час бойових дій статуї отримали пошкодження від обстрілів та уламків.

"Це дійсно подвиг людей, які рятують спадщину. Ми маємо їм вклонитися. Зараз ми розуміємо, які у нас пріоритети, і порятунок спадщини займає теж дуже важливе місце", – зазначив історик.

Нагадаємо, що за підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of Europe у музеї "Старофлотські казарми" міста Миколаєва відновлюють експозицію після ракетних обстрілів.

Свіжі дописи

  • Новини

У Дії з’явиться посвідчення ветерана: Мінцифра пропонує долучитися до бета-тестування

Міністерство цифрової трансформації готується до запуску в «Дії» електронного посвідчення ветерана. Про це в Телеграмі повідомив… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: Сили оборони потіснили росіян на Харківщині, на північній околиці Вовчанська триває зачистка

На Харківському напрямку сили оборони України нанесли вогневе ураження по росіянах, потіснили їх та проводять… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Президент звільнив заступника голови Служби зовнішньої розвідки України

Президент України Володимир Зеленський вирішив провести кадрові зміни у Службі зовнішньої розвідки. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Воїни третьої штурмової розбили колону техніки та піхоту окупантів, які намагалися здійснити прорив на Харківщині

Українські захисники із Третьої окремої штурмової бригади допомагають відбивати наступ росіян у Харківській області. Зокрема,… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Дні правничої карʼєри: роботодавці запрошують початківців на презентацію можливостей

Число стажувань і вакансій для юристів нині стрімко зростає. 14 найкращих роботодавців сфери презентують усі… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Естонія передасть Україні засоби для підсилення власного кіберпростору в межах ІТ коаліції

Заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко зустрілась із заступником командувача Кіберкомандування Сил оборони Естонії Міхкелем… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.