Китайський лідер їде до Франції: вперше після пандемії COVID-19 відвідає Європу

Президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться з главою Франції Емманюелем Макроном у Парижі на початку травня. Це буде його перша поїздка до Європи після пандемії COVID-19.

Про це пише Politico, пише Рубрика.

Візит Сі Цзіньпіна збігатиметься в часі з 60-річчям дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном.

Як пише Politico, Сі Цзіньпінь прагне відновити відносини з європейськими країнами, "зіпсовані безлімітним партнерством" Китаю з росією.

За інформацією джерел Politico, Китай намагається переконати Європу дозволити росії взяти участь у мирних переговорах, можливо, у Швейцарії — інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі. Про це також згадував спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей під час свого європейського туру.

Останніми місяцями Китай також намагається змусити Європу "знижувати ризики". Зокрема, Пекін негативно відреагував на безпрецедентне рішення ЄС внести китайські компанії в санкційний список через їхні звʼязки з росією.

Утім, Пекін прагне, щоб європейські інвестиції залишалися на китайському ринку, оскільки місцева економіка зазнає величезного тиску і розхитується нестабільним ринком нерухомості.

Довідка

У лютому Європейський Союз розглядав запровадження нових торговельних санкцій щодо близько двох десятків компаній, які співпрацювали з росією, 3 з яких були китайськими. У разі ухвалення це буде вперше, коли Європа запровадить обмеження для компаній з Китаю за підтримку росії.

Передбачається, що європейським компаніям заборонять торгувати з підсанкційними фірмами. Водночас включення компаній до санкційного списку "не тягне за собою покладення відповідальності на юрисдикцію, в якій вони діють", йдеться в документі.

Раніше ЄС вже пропонував включити до санкційного списку кілька китайських фірм, але ці пропозиції відхилили після протесту деяких країн-членів блоку, а також запевнень з боку Пекіна.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відвідала китайську столицю у квітні 2023 року та застерегла лідера Китаю Сі Цзіньпіна від участі у війні.

"Ми також розраховуємо на те, що Китай не надаватиме жодного військового обладнання, прямо чи опосередковано, росії. Ми всі знаємо, що озброєння агресора суперечило б міжнародному праву. І це значно зашкодить нашим стосункам", — сказала вона.

Питання щодо санкцій проти китайських компаній є надзвичайно важливим для ЄС, оскільки Брюссель вважає Пекін одним з найважливіших торгових партнерів. Зокрема, Китай є найбільшим постачальником для німецьких виробників автомобілів.

Нагадаємо, Китай розгляне можливість участі у мирній конференції, яку нейтральна Швейцарія планує провести у найближчі місяці та яка буде спрямована на припинення війни в Україні.

Що відомо про Глобальний саміт миру

Нагадаємо, Україна вже організувала кілька зустрічей за формулою миру на рівні радників глав держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити якнайбільшу кількість країн до підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Проте дата і місце ще не визначені. Швейцарська сторона вже призначила людину, яка займатиметься питанням організації конференції.

Нагадаємо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Свіжі дописи

  • Новини

Шеппс закликав Німеччину дати Україні ракети дальньої дії з дозволом бити по Криму та анонсував передачу 100 ракет для ППО від Британії

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс закликає Німеччину надати Україні далекобійні ракети і дозволити використовувати… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Разом провести відпустку: Ф’юрі хоче приїхати до Усика в Україну

Після бою  боксер Тайсон Ф’юрі запропонував Олександру Усику провести відпустку з родинами в Україні. Також… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Міжнародну нагороду “За хоробрість” отримала українська підполковниця поліції Яценко

Дружина Президента Олена Зеленська повідомила, що українська підполковниця поліції Марія Яценко отримала важливу міжнародну нагороду… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Гелікоптер із президентом Ірану здійснив жорстку посадку

Ймовірно, вдень 19 травня вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі потрапив в аварію. Про… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

На Харківському напрямку після “затишшя” зранку російські війська знову активізувались

Після "затишшя", яке спостерігалося з ранку 19 травня на Харківському напрямку, ворог знову активізувався. Російські… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У Харкові дві російські ракети вдарили по цвинтарю та місцю відпочинку, є постраждалі

Удень 19 травня росіяни атакували ракетами Харків. Під ворожим ударом опинилися цвинтар та популярне місце… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.