fbpx
Сьогодні
Фото 17:40 16 Бер 2024

У Дніпрі в бомбосховищі знаходиться одна із найбільших вертикальних ферм в Україні: як працює це рішення

English version here

Фото: Фейсбук / Віктор Шулешко

У Дніпрі підприємець Віктор Шулешко, засновник компанії Green Future, побудував одну із найбільших в Україні вертикальних ферм у закинутому бомбосховищі заводу.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Віктора Шулешко.

У чому проблема?

Повномасштабна війна суттєво позначається на спроможностях українського бізнесу, який не може нормально функціонувати та через це програє конкурентам на світовому ринку. Для того, щоб виправити ситуацію, підприємці починають адаптовувати власні виробництва, переносячи їх в укриття.

Історія Віктора – це сюжет для Netflix-серіалу. Бо перша ферма Віктора народилась в одному із приміщень аеропорта, яке було повністю знищено ракетами рф. Це його не зупинило і версію 2.0 він відбудував у бомбосховищі. Тільки-тільки налагодив усі процеси – блекаут.

Яке рішення?

Підприємець з Дніпра Віктор Шулешко із тих, хто рухає українську науку вперед і робить її суперзатребованою у світі та реальним конкурентом Siemens та Philips.

Фото: Фейсбук / Віктор Шулешко

Він  зеленню вертикальних ферм, яка знаходиться прямісінько у закинутому бомбосховищі заводу Дніпра завоював не тільки рестораторів країни, але й аграріїв в ОАЕ, Німеччині та навіть квіткарів у Голландії! Наступний крок – гігантська тюльпанова плантація та мікроклонування.

Фото: Фейсбук / Віктор Шулешко

Як це працює?

Зелень у вертикальній фермі живиться енергією світлодіодів. Три дні темряви – це точка неповернення, після якої зелень не реанімувати. Зелені на фермі – на півмільйона гривень.

Але все, що залишалось – негайно зрізати і роздати зелень в торгові точки за ту ціну, за яку вони готові забрати.

"Найбільше нас врятувала продавець з "Нагорки2 Євгенія, яка розробила супер-рецепт песто і забрала левову частку базиліку для нього", – Посміхається Віктор.

Фото: Фейсбук / Віктор Шулешко

Зараз на фермі Green Future окрім базиліку, наразі там вирощують салат, коріандр, руколу, мізуну, гірчицю. Проте левову частку площі ферми Віктор залишає під агро-експерименти, аби продовжувати вдосконалювати технологію.

Так, численні експерименти допомогли розробити передову систему гідропоніки, що надалі зробило її найпродуктивнішою в Україні і збільшило виробництво зелені вдвічі — з 1,5 до 3 кг на м². А ресторатори почали замовляти цілі ферми для вирощування власної еко- зелені.

Фото: Фейсбук / Віктор Шулешко

Одного разу Віктору зателефонували із Дубая:

"Ми чули, що ви робите дива. А зможете виростити у нас салат… серед пустелі?"

Так, в ОАЕ з'явилась перша українська вертикальна ферма на 600 м². А вже наступний рік команда планує почати з проекту власної вертикальної ферми в німецькому Райне.

Нагадаємо, група тернопільських школярів ділиться своїми розробками з вирощування мікрозелені на Всеукраїнській виставці досягнень юних натуралістів.

Також у статті "Рубрики" ви можете прочитати, як Тетяна Чернікова та її сестра Валентина — співзасновниці сіті-ферми з вирощування мікрозелені та підприємства з виробництва харчових продуктів в пакуванні тривалого зберігання Green for You.

Окрім того, у Вінниці ліцеїсти вирощують мікрозелень і підтримують ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: