fbpx
Сьогодні
14:46 12 Бер 2024

Суддя, яка видала ордер на арешт путіна, очолила Міжнародний кримінальний суд у Гаазі

Голова МКС суддя Томоко Акане. Фото: un.org

Суддю Томоко Акане, яка раніше видала ордер на арешт російського диктатора володимира путіна, на пленарному засіданні Міжнародного кримінального суду обрали головою суду.

Про це повідомляє сайт МКС.

Як зазначають, Росаріо Сальваторе Айтала та Рейне Алапіні-Гансу стали віцепрезидентами.

Повідомляють, що члени Президії обираються терміном на три роки. Орган відіграє ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва МКС загалом. Зокрема, Президія:

  • координує свої дії з іншими органами та домагається згоди прокурора з питань, що становлять взаємний інтерес;
  • контролює діяльність секретаріату,
  • формує широкий спектр адміністративної політики, що впливає на загальне функціонування Суду,
  • укладає угоди про співпрацю з державами та міжнародними організаціями.

Крім того, відповідно до Римського статуту, який регулює діяльність МКС, президія несе відповідальність за належне управління Судом, за винятком Офісу прокурора.

"Для мене велика честь бути обраною моїми колегами-суддями на посаду голови МКС. У цей непростий час суд потребує стабільного керівництва. У своїй діяльності я сконцентруюсь на сприянні діалогу з державами-учасницями та державами, котрі ще не ратифікували Римський статут, а також на зміцненні комунікації між органами суду, захистом та представниками потерпілих", – заявила новообрана очільниця МКС.

Нагадаємо, що 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт президента російської федерації володимира путіна. Також орден було видано на ім'я уповноваженої при президентові росії з прав дитини марії олексіївни львової-белової.

Пізніше у Держдепі висловили сумнів, що путіна можна судити на трибуналі, доки він очолює державу. Причина полягає в тому, що національні суди не можуть подолати імунітет президентів та лідерів країн.

Окрім того, 5 березня 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації рф Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту рф Віктора Соколова.

Як зазначають, відповідне рішення схвалили у межах розслідування потенційних воєнних злочинів російських окупантів на території України, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

У січні 2023 року СБУ оголосила Кобилашу підозру в обстрілах цивільних об'єктів. Аналогічне звинувачення тоді було висунуто Ігорю Осипову, який до серпня 2022 року командував Чорноморським флотом рф.

З жовтня 2022 року Росія активно завдавала масштабних ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: