fbpx
Сьогодні
15:33 12 Бер 2024

COVID-19 остаточно переходить у розряд сезонних захворювань, - МОЗ

Коронавірус остаточно переходить в розряд сезонних захворювань і це попри те, що в Україні показники вакцинації проти COVID-19 ще не відповідають рекомендаціям ВООЗ.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, повідомляє Рубрика.

"Я впевнений, що найгірше щодо COVID-19 позаду. Попри те, що в Україні цифри вакцинації ще не досягають рекомендованих ВООЗ, ми вже точно можемо сказати, що COVID-19 остаточно переходить в розряд сезонних захворювань", – запевнив Кузін.

За його словами, українці щороку будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати. Але поточний характер мутацій COVID-19 не дає тенденцій до того, що він стане агресивнішим.

Заступник голови МОЗ також нагадав, що з початку пандемії COVID-19 в Україні було зафіксовано понад 5,5 млн випадків коронавірусної хвороби, а від ускладнень померли майже 112 тисяч осіб.

Водночас додав Кузін, більш як 15 мільйонів українців отримали дві дози вакцини проти ковіду.

Ситуація з захворюваністю на грип і COVID-19 в Україні

Станом на 22 лютого, від початку епідемічного сезону на ГРВІ, грип і COVID-19 перехворіли 3,1 млн українців, або майже 9% населення. Нині захворюваність поступово знижується.

Міністерство охорони здоровʼя закликає громадян вакцинуватися від грипу та COVID-19 з тим, щоб не перевантажувати систему охорони здоровʼя, яка зараз переорієнтована на надання медичної допомоги постраждалим від війни.

"Зараз ми бачимо, що кількість ковіду йде на зменшення при загальному зростанні кількості гострих респіраторних вірусних інфекцій, превалююче місце поступово займають віруси грипу, які також небезпечні. На жаль, у нас є вже летальні випадки від інфікування саме вірусом грипу, тому закликаю всіх бути обережними… Закликаю всіх робити профілактику, тому що під час воєнного стану медична систем все ж таки переорієнтована на військові рейки, для нас критично важливо, щоб не було заповнення інфекційними хворими закладів охорони здоровʼя", – сказав Ляшко.

Наразі, за його словами, такого підвищеного впливу ГРВІ, який був у 2020-2021 роках, не спостерігається.

Вакцинація від COVID-19 залишається на безоплатній основі. Наразі в Україні доступні близько 2 млн доз вакцини проти ковід

Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу корейського або французького виробництва можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомляли, що 12 мільйонів українців не завершили курс вакцинації проти COVID-19.

Як повідомлялось, 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу "Омікрон" – JN.1 ("Дженні") зафіксували протягом січня в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: