Благодійники з Харкова передали військовим на фронт 10 квадроциклів із причепами: навіщо це рішення

Харківський благодійний фонд CodeIT4Life передав десяти різним військовим підрозділам квадроцикли з причепами та додаткові шини для евакуації поранених. П'яту частину задонатила команда фонду, а решту суми пожертвували люди з України, Європи та США.

Про це пише Суспільне, передає Рубрика.

У чому проблема?

За оцінками медичних бригад, саме через тривалу евакуацію з поля бою і брак стаціонарних стабілізаційних пунктів, 50% важкопоранених врятувати не вдається.

Яке рішення?

Тому харківські благодійники передали військовим підрозділам 10 квадроциклів із причепами для евакуації поранених.

Фото: Дмитро Гребінник

Як це працює?

Техніку передали підрозділам, які служать на різних напрямках, говорить керівник фонду Олексій Холоденко.

"Завдання і мета квадроциклів — евакуація поранених із поля бою. Ми знаємо, що в польовій медицині існує такий термін, як "золота година". Саме завдяки допомозі, що буде надана пораненому протягом першої години, залежить його життя. Тому ми вирішили зробити саме такий проєкт, і за два місяці реалізували його, його вартість становила майже 100 тисяч доларів за 10 комплектів", — говорить Холоденко.

Фото: Дмитро Гребінник

Комплекти для евакуації передали:

  • підрозділу спеціального призначення "Альфа",
  • спецпідрозділу "Кракен",
  • окремому батальйону "Вовки Да Вінчі",
  • 47-й окремій механізованій бригаді,
  • 13 бригаді НГУ "Хартія",
  • 40-му окремому стрілецькому батальйону,
  • 43-й окремій механізованій бригаді,
  • 113-й окремій бригаді територіальної оборони,
  • 4-му прикордонному загону.

Фото: Дмитро Гребінник

Боєць батальйону імені Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" Олексій каже, що така техніка потрібна.

"У нас до цього був автомобіль "Волинь", яким ми евакуювали. Він доволі швидкий і допомагав нам, але вже зносився — ним уже ризиковано евакуйовувати. Насправді в тих умовах, які там, це завжди актуально. Немає такого, що тільки восени чи навесні потрібна", — говорить військовий.

У нас була історія, пов'язана з дорогою життя під Бахмутом біля населеного пункту Хромового.

Так сталося, що в нас одного ранку було близько 15 поранених, і при цьому всі достатньо легкі, але більшість не могла пересуватися. Ми тоді евакуйовували їх нашою "Волинкою".

У першому рейсі вона в нас пробила всі колеса, ще два рейси вона зробила на пробитих колесах. Її там потріпало, побило уламками, але вона свою роботу зробила. Хлопець-водій тричі мотнувся, кожен раз п'ятьох бійців привіз. Всі залишилися цілі.

"Це дуже приємний подарунок, я думаю, що хлопцям дуже сподобається. Зараз особливо, коли така погода — то дощ, то сніг, легкові машини постійно застрягають, а така машина пройде будь-де", — говорить офіцер 43 окремої механізованої бригади "Коваль".

Нагадаємо, українські винахідники кластера Brave1 розробили евакуаційну платформу на дистанційному керуванні FoxTac, яка може вивозити поранених військових з поля бою.

Також Рубрика повідомляла, що електроноші для транспортування поранених розробив переселенець із Слов'янська Дмитро Мамонов, який нині проживає у Житомирі.

Окрім того, на Івано-Франківщині два волонтери Володимир Муссур та Роман Боринець з Брошнів-Осади створюють наземний дрон для евакуації поранених військових. Радіокерований пристрій розганятиметься до 20 км/год та зможе перевозити щонайменше 150 кг.

Свіжі дописи

  • Новини

Продовження надання допомоги Україні підтримують більшість громадян країн НАТО, – дослідження

Більшість громадян країн НАТО переконані у тому, що членство в Альянсі зміцнює безпеку їх країни,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Українські захисники щемливо підтримали маленьку дівчинку, яка боїться тривоги

Воїни Збройних сил України зворушливо підтримали маленьку дівчинку, яка боялася повітряної тривоги. Про це повідомляє… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Шість громад отримали мобільні ЦНАПи від європейських партнерів: як працює це рішення

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Війська рф вночі обстріляли Херсонщину: є загиблі

У ніч проти 6 липня російські загарбники обстріляли з артилерії Бериславський район Херсонської області. Під… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Кабмін визначив випадки, коли лікарні можуть надавати платні послуги: що відомо

Уряд визначив перелік випадків, в яких державні та комунальні заклади охорони здоров’я зможуть надавати медичні… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

В Україні наступного року запрацює Єдиний туристичний реєстр: у чому рішення

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач повідомив, що уряд затвердив Порядок… Читати більше

Saturday July 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.