fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 11 Бер 2024

Благодійники з Харкова передали військовим на фронт 10 квадроциклів із причепами: навіщо це рішення

English version here

Фото: Дмитро Гребінник

Харківський благодійний фонд CodeIT4Life передав десяти різним військовим підрозділам квадроцикли з причепами та додаткові шини для евакуації поранених. П'яту частину задонатила команда фонду, а решту суми пожертвували люди з України, Європи та США.

Про це пише Суспільне, передає Рубрика.

У чому проблема?

За оцінками медичних бригад, саме через тривалу евакуацію з поля бою і брак стаціонарних стабілізаційних пунктів, 50% важкопоранених врятувати не вдається.

Яке рішення?

Тому харківські благодійники передали військовим підрозділам 10 квадроциклів із причепами для евакуації поранених.

Фото: Дмитро Гребінник

Як це працює?

Техніку передали підрозділам, які служать на різних напрямках, говорить керівник фонду Олексій Холоденко.

"Завдання і мета квадроциклів — евакуація поранених із поля бою. Ми знаємо, що в польовій медицині існує такий термін, як "золота година". Саме завдяки допомозі, що буде надана пораненому протягом першої години, залежить його життя. Тому ми вирішили зробити саме такий проєкт, і за два місяці реалізували його, його вартість становила майже 100 тисяч доларів за 10 комплектів", — говорить Холоденко.

Фото: Дмитро Гребінник

Комплекти для евакуації передали:

  • підрозділу спеціального призначення "Альфа",
  • спецпідрозділу "Кракен",
  • окремому батальйону "Вовки Да Вінчі",
  • 47-й окремій механізованій бригаді,
  • 13 бригаді НГУ "Хартія",
  • 40-му окремому стрілецькому батальйону,
  • 43-й окремій механізованій бригаді,
  • 113-й окремій бригаді територіальної оборони,
  • 4-му прикордонному загону.

Фото: Дмитро Гребінник

Боєць батальйону імені Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" Олексій каже, що така техніка потрібна.

"У нас до цього був автомобіль "Волинь", яким ми евакуювали. Він доволі швидкий і допомагав нам, але вже зносився — ним уже ризиковано евакуйовувати. Насправді в тих умовах, які там, це завжди актуально. Немає такого, що тільки восени чи навесні потрібна", — говорить військовий.

У нас була історія, пов'язана з дорогою життя під Бахмутом біля населеного пункту Хромового.

Так сталося, що в нас одного ранку було близько 15 поранених, і при цьому всі достатньо легкі, але більшість не могла пересуватися. Ми тоді евакуйовували їх нашою "Волинкою".

У першому рейсі вона в нас пробила всі колеса, ще два рейси вона зробила на пробитих колесах. Її там потріпало, побило уламками, але вона свою роботу зробила. Хлопець-водій тричі мотнувся, кожен раз п'ятьох бійців привіз. Всі залишилися цілі.

"Це дуже приємний подарунок, я думаю, що хлопцям дуже сподобається. Зараз особливо, коли така погода — то дощ, то сніг, легкові машини постійно застрягають, а така машина пройде будь-де", — говорить офіцер 43 окремої механізованої бригади "Коваль".

Нагадаємо, українські винахідники кластера Brave1 розробили евакуаційну платформу на дистанційному керуванні FoxTac, яка може вивозити поранених військових з поля бою.

Також Рубрика повідомляла, що електроноші для транспортування поранених розробив переселенець із Слов'янська Дмитро Мамонов, який нині проживає у Житомирі.

Окрім того, на Івано-Франківщині два волонтери Володимир Муссур та Роман Боринець з Брошнів-Осади створюють наземний дрон для евакуації поранених військових. Радіокерований пристрій розганятиметься до 20 км/год та зможе перевозити щонайменше 150 кг.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: