fbpx
Сьогодні
Фото, відео 09:32 11 Бер 2024

Гуменюк розповіла про особливість нічної атаки "Шахедів"

Армія рф вночі проти 11 березня намагалася здійснити максимально потужний удар по Одеській області, протягом більш ніж півтори години атакували дрони з акваторії Чорного моря, намагалися прокладати собі маршрути промисловими кварталами. Багато маневрів здійснювали серед житлової забудови.

Про це сказала речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, повідомляє Рубрика з посиланням на ефір телемарафону.

"Дякуємо всім, хто переходив в укриття і дослухався застережень, адже останнім часом ворог обирає тактику терору мирного населення. На жаль, в Одеській області є влучання в інфраструктурний об'єкт: пошкоджено адміністративні будівлі, але поки інформація про постраждалих не надходила. Пожежу оперативно ліквідовано, у більшості випадків це була локальне ураження, що не несе потужної загрози для інших людей", – розповіла Гуменюк.

Попередня дронова атака була в районі 40 одиниць і розсереджена по різних напрямках, і цього разу ворог атакував не тільки південь, а й східний напрямок, зокрема на Харківську область.

За словами речниці, системи ППО мають бути максимально розгалуженими, а це означає, що місць базування потрібно багато.

Таке ураження свідчить про те, що ворог маневрував в районі щільної забудови і намагався вразити об'єкт там, максимально тероризуючи населення. Це також тактика, спрямована на ускладнення роботи сил ППО.

"Далі були складні маневри по житлових кварталах, промислових об'єктах. Дуже довго та наполегливо вони кружляли серед багатоповерхівок, але зрештою все ж таки спрямувалися в район за межі обласного центру і там була потужна бойова робота", – підсумувала військова.

Нічна ворожа атака

Вночі проти 11 березня війська РФ використали дрони-камікадзе для ударів по території України. Було оголошено повітряну тривогу у кількох областях, зокрема у Харківській. Також стало відомо, що група "Шахедів" рухалася у бік Харкова.

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що "Шахеди" були зафіксовані над містом. Військові закликали мешканців Харкова залишатися в укриттях.

Згодом мер Харкова, Ігор Терехов, розповів, що в місті було атаковано об'єкт цивільної інфраструктури і пошкоджено житлові будинки.

Як уточнили в правоохоронних органах, окупанти вдарили "Шахедами" близько 01:10 по Слобідському району Харкова.

Фото: Нацполіція

"Зафіксовано три влучання БПЛА в землю поряд з адмінбудівлями", – йдеться в повідомленні.

Даних про постраждалих не надходило.Через ворожі удари "Шахедами" сталася пожежа, яку рятувальники оперативно ліквідували. Крім того, було пошкоджено багатоповерхівку, адмінбудівлі, житлові будинки, приватні автомобілі.

Фото: Нацполіція

Крім того, в Одесі та області працювали сили та засоби протиповітряної оборони. У командуванні Повітряних сил повідомили про фіксацію кількох груп ударних безпілотників, які з акваторії Чорного моря направлялися в бік Одеської області. Пізніше також стало відомо про нову групу "Шахедів", яка була запущена у напрямку Одеси.

Попри те, що, за словами Кіпера, 10 безпілотних апаратів типу "Shahed-131/136" вдалося збити ППО в небі над Одеською областю, уникнути влучань не вдалося.

"В Одеському районі уражено інфраструктурний об'єкт, пошкоджено адміністративні будівлі. На місці виникла пожежа, яку було оперативно ліквідовано. Ударною хвилею вибито скління приватних будинків навколо, уламками завдано руйнувань господарчим спорудам. Загиблих та постраждалих немає", – розповів він.

Загалом вночі Силами та засобами протиповітряної оборони України 15 ударних БпЛА були знищено.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: