“Наш прапор – синьо-жовтий”: в Україні відреагували на слова Понтифіка

На заяву Папи Римського, у якій Франциск закликав до переговорів у війні росії проти України, зазначивши, що "сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор", відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про це Кулеба написав у соцмережі X, цитує Рубрика.

Він перефразував слова Папи Франциска, сказавши:

"Найсильніший — той, хто у битві добра зі злом стає на бік добра, а не намагається зрівняти їх, назвавши це "переговорами"".

Крім того, він закликав "не повторювати історичних помилок", закликаючи до підняття білого прапора.

"Наш прапор — синьо-жовтий. Під ним ми живемо, помираємо та перемагаємо. Ми не підійматимемо інших прапорів", — заявив очільник українського МЗС.

Водночас він подякував Папі Франциску за його молитви про мир. За його словами, в Україні сподіваються на візит Папи в Україну:

"Щоб підтримати понад мільйон українців-католиків, понад пʼять мільйонів греко-католиків, усіх християн і всіх українців".

Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш незабаром зустрінеться з Папою, сказав він в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

За його словами, висловлювання понтифіка потребують того, щоб донести йому про "кілька моментів, які є базовими".

"Звертатися варто не до України, а до росії. Україна — жертва. Україна не може в жодному випадку прийняти модель підняття білого прапора — бо це питання життя і смерті", — зазначив посол.

До чого закликав Понтифік?

Нагадаємо, що напередодні Папа Римський Франциск зробив неочікувану заяву щодо війни на території України в інтерв'ю швейцарського телеканалу RSI, яке відбулося ще у лютому та має бути опубліковане 20 березня.

Згідно з записом понтифік заявив, що найсильніший той, хто має мужність підняти "білий прапор" та вести перемовини.

"Це одна з інтерпретацій, це правда. Але я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має мужність підняти "білий прапор" та веде переговори", – сказав Франциск.

Він також додав, що переговори мають проходити за посередництва інших країн.

Варто пояснити, що Франциск й раніше закликав до дипломатичного врегулювання війни між Україною та росією, втім, цього разі він вперше фактично закликав Київ здатись.

Заяву Франциска викликала засудження з боку президента Латвії Едгарса Рінкевичса, який заявив, що перед злом не можна капітулювати.

"Мій недільний ранок: Не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало", – написав Рінкевичс.

Тим часом у Ватикані вже виправдались за слова понтифіка й відзначили, що Папа Римський мав на увазі не капітуляцію Києва, а лише діалог шляхом переговорів.

За словами Бруні, в інтерв'ю швейцарському телеканалу Франциск підхопив запропонований журналістом образ "білого прапора, щоб позначити припинення військових дій, перемир'я, яке мало б бути досягнуте через мужність вести переговори".

Також у Польщі відреагували за заяву Понтифіка. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що потреба в перемовинах з росією одразу ж відпаде, як тільки російський диктатор Володимир путін виведе свої війська з української території.

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Президент підписав укази про вихід України з низки угод та рішень СНД

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 15 травня, підписав укази про вихід України з низки угод,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Грузія, Ліхтенштейн та Малаві візьмуть участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президентами Грузії та Малаві Саломе Зурабішвілі й… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Байден і Трамп домовилися провести дебати у два раунди: деталі

Чинний президент США Джо Байден і експрезидент Дональд Трамп домовилися провести дебати у два раунди.… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

По всій Україні запровадили екстрені відключення електроенергії

Ввечері 15 травня в усіх областях України ввели екстрені відключення електроенергії. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Україна отримала від Республіки Корея 40 авто швидкої допомоги

Україна отримала від Корейського Червоного Хреста 40 «швидких» для надання невідкладної медичної допомоги під час… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.