Інноваційне рішення: українські аграрії вперше застосують нові підходи до протидії посухам

Інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин фермери вперше впровадять на Херсонщині та Миколаївщині.

Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України, пише Рубрика.

У чому проблема?

6 червня 2023 року окупаційні війська підірвали раніше заміновану Каховську ГЕС. 

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції та призвело до непоправних змін у природі.

Адже резервуар Каховської ГЕС був важливим екологічним середовищем і джерелом прісної води для багатьох видів рослин та тварин. А також постачав воду для поливу сільськогосподарських угідь, зокрема у Херсонській та Миколаївській областях

"Якщо відкриється величезне піщане дно, ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками: зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно, більший ризик посухи на полях центру і півдня України", раніше зауважили експерти Let`s do it Ukraine.

 Вони зазначають, що відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим спустеленням. 

Яке рішення?

На Херсонщині та Миколаївщині аграрії вперше в Україні впровадять інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин.

Таку можливість вони отримали завдяки донорам з Японії та проєкту "Згуртовані громади", який виконується за підтримки Програми USAID АГРО, реалізованої Всеукраїнською асоціацією громад.

Як це працює?

Як розповідають у відомстві, понад 125 аграріїв з регіонів, які постраждали від підриву Каховської ГЕС, отримають безоплатно 5120 кг сорбенту.

Це значний крок у розвитку сільського господарства і допоможе частково розв'язати проблему нестачі води для поливу.

Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Інноваційність полягає у використанні сорбенту — органічного гідрогелевого продукту, який:

  • зберігає вологу у ґрунті,
  • після розпаду перетворюється на поживні речовини для рослин.

Це рішення є новаторським для українських аграріїв, але вже успішно використовується в Японії, Індії, а також в посушливих регіонах Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Сорбент, який називається EF Polymer, є екологічно чистим продуктом, виготовленим з органічних відходів, таких як шкірки фруктів. Його гідрогелева консистенція дозволяє зберігати вологу у ґрунті.

Таким чином:

  • сорбент допомагає зменшити використання води на 40% і до 20% на удобренні,
  • продукт повністю біологічно розкладається, перетворюючись на добрива.

Сорбент широко застосовується в Японії та інших країнах світу, де він вноситься у ґрунт під час посівів. Його дія полягає у поглинанні води в 50-100 разів більше власної ваги, зберігаючи її у ґрунті довше і повільно віддаючи рослинам.

Такий підхід допомагає рослинам легше переносити зневоднення та запобігає ерозії ґрунту. Через 180 днів продукт розкладається, перетворюючись на органічне добриво.

Результати застосування цього інноваційного рішення в Україні будуть вивчені фахівцями Інституту кліматично-орієнтованого сільського господарства НАН України, а також самими аграріями з Херсонщини та Миколаївщини.

Нагадаємо, у Житомирській області на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани планують створити кластер із вирощування та переробки технічних конопель. Для цього закладуть плантацію з вирощування рослини, яка буде найбільшою в Європі.

Свіжі дописи

  • Новини

Жодних змін: США не скасовуватимуть обмеження на удари по росії після обстрілу “Охматдиту”

США не зніматимуть обмеження для українських військових щодо ударів по росії американською зброєю. Про це… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Цьогорічний червень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Європейський центр з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) повідомив, що цьогорічний червень… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Атаки українських військових на лінії постачання сповільнили окупантів на Харківщині, – WP

Атаки Сил оборони на лінії постачання окупантів призвели до браку їжі, води та боєприпасів у… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Обстріл київських лікарень 8 липня потрібно розслідувати як воєнний злочин, – Білий дім

Старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер відреагував на російські удари 8 липня по… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Кількість загиблих від обстрілу Києва зросла до 27 осіб

У результаті російського ракетного удару по Києву загинули 27 людей, серед яких троє дітей. Ще… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Наше завдання – зберегти й посилити міцність наших держав: Зеленський під час зустрічі з українською громадою в Польщі

У Варшаві Президент Володимир Зеленський зустрівся з представниками української громади –  волонтерами, медиками, педагогами, громадськими… Читати більше

Monday July 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.