fbpx
Сьогодні
13:47 09 Бер 2024

Інноваційне рішення: українські аграрії вперше застосують нові підходи до протидії посухам

English version here

Фото: З відкритих джерел

Інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин фермери вперше впровадять на Херсонщині та Миколаївщині.

Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України, пише Рубрика.

У чому проблема?

6 червня 2023 року окупаційні війська підірвали раніше заміновану Каховську ГЕС. 

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції та призвело до непоправних змін у природі.

Адже резервуар Каховської ГЕС був важливим екологічним середовищем і джерелом прісної води для багатьох видів рослин та тварин. А також постачав воду для поливу сільськогосподарських угідь, зокрема у Херсонській та Миколаївській областях

"Якщо відкриється величезне піщане дно, ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками: зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно, більший ризик посухи на полях центру і півдня України", раніше зауважили експерти Let`s do it Ukraine.

 Вони зазначають, що відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим спустеленням. 

Яке рішення?

На Херсонщині та Миколаївщині аграрії вперше в Україні впровадять інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин.

Таку можливість вони отримали завдяки донорам з Японії та проєкту "Згуртовані громади", який виконується за підтримки Програми USAID АГРО, реалізованої Всеукраїнською асоціацією громад.

Як це працює?

Як розповідають у відомстві, понад 125 аграріїв з регіонів, які постраждали від підриву Каховської ГЕС, отримають безоплатно 5120 кг сорбенту.

Це значний крок у розвитку сільського господарства і допоможе частково розв'язати проблему нестачі води для поливу.

Сорбент, протидія посухам

Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Інноваційність полягає у використанні сорбенту — органічного гідрогелевого продукту, який:

  • зберігає вологу у ґрунті,
  • після розпаду перетворюється на поживні речовини для рослин.

Це рішення є новаторським для українських аграріїв, але вже успішно використовується в Японії, Індії, а також в посушливих регіонах Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

Сорбент, протидія посухам

Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Сорбент, який називається EF Polymer, є екологічно чистим продуктом, виготовленим з органічних відходів, таких як шкірки фруктів. Його гідрогелева консистенція дозволяє зберігати вологу у ґрунті.

Таким чином:

  • сорбент допомагає зменшити використання води на 40% і до 20% на удобренні,
  • продукт повністю біологічно розкладається, перетворюючись на добрива.

Сорбент широко застосовується в Японії та інших країнах світу, де він вноситься у ґрунт під час посівів. Його дія полягає у поглинанні води в 50-100 разів більше власної ваги, зберігаючи її у ґрунті довше і повільно віддаючи рослинам.

Такий підхід допомагає рослинам легше переносити зневоднення та запобігає ерозії ґрунту. Через 180 днів продукт розкладається, перетворюючись на органічне добриво.

Результати застосування цього інноваційного рішення в Україні будуть вивчені фахівцями Інституту кліматично-орієнтованого сільського господарства НАН України, а також самими аграріями з Херсонщини та Миколаївщини.

Нагадаємо, у Житомирській області на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани планують створити кластер із вирощування та переробки технічних конопель. Для цього закладуть плантацію з вирощування рослини, яка буде найбільшою в Європі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: