Новини

Зеленський присвоїв ім’я гетьмана Івана Виговського новому корвету, який будує Туреччина для України

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Івана Виговського корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Про це йдеться в указі президента, повідомляє Рубрика.

 

Відтепер офіційною назвою цього корабля є «Гетьман Іван Виговський». Таке перейменування відбулося з метою відновлення історичних традицій національного війська та увічнення пам'яті гетьмана Війська Запорозького Виговського, йдеться в документі. Цей корабель для України виготовила Туреччина.

Фото: Укрінформ

Під час свого візиту до Туреччини Зеленський зазначив, що невдовзі цей корвет з'явиться у територіальних водах України. Він подякував турецькому президентові Реджепу Таїпу Ердогану, а також оборонним компаніям України та Туреччини за участь у спорудженні цього корабля.

Фото: Укрінформ

Нагадаємо, 8 березня Володимир Зеленський прибув із візитом до турецького міста Стамбул. Зокрема, він планує зустрітися зі своїм турецьким колегою Ердоганом.

Як повідомляла Рубрика, у ході візиту Президента Володимира Зеленського в Туреччину йтиметься про:

  • Формулу миру,
  • організації Саміту миру,
  • безпеку судноплавства в Чорному морі,
  • глобальну продовольчу стабільність,
  • звільнення українських полонених і політичних вʼязнів, які утримуються російською державою.
Програма візиту розпочинається з відвідання корвета "Гетьман Іван Мазепа" для Військово-морських сил ЗСУ, який будується на верфі неподалік Стамбула.

Корвет типу Ada

Корвет Ada — це тип протичовнових корветів прибережної зони. Такі кораблі є частиною проєкту MILGEM, розроблених в першу чергу для ВМС Туреччини. Для себе Анкара уже виготовила 4 таких кораблі.

Туреччина займалася виготовленням такого типу корветів і для України. Так, 2 жовтня 2022 року на воду спустили український корвет «Гетьман Мазепа», який став першим кораблем такого класу для Військово-Морських сил України.

Нагадаємо, будівництво корвета типу "Ада" для ВМС ЗСУ було розпочате у квітні 2021 року. Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗСУ. Через війну, розпочату Росією проти України, відправка корвета була відтермінована.

Свіжі дописи

  • Новини

Воїни ЗСУ за добу ще ліквідували понад 1700 окупантів та 31 танк

Минулої доби, 12 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1700 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

На Харківщині війська рф захопили ще кілька сіл та наближаються до Вовчанська, – Deep State

Ворог продовжує наступальну операцію в Харківській області. Російські загарбники окупували ще кілька сіл та продовжують… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Як зробити заклади реабілітації безбар’єрними в Україні: у Києві презентували інструкцію

У столиці презентували покрокову інструкцію, як зробити заклади реабілітації безбар’єрними в Україні. Про це пише… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Генштаб: протягом доби на фронті зафіксовано 146 бойових зіткнень

На Харківському напрямку російські війська здійснили 10 атак. Загалом на фронті відбулося 146 бойових зіткнень. Про… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Південна Корея: з вересня КНДР до рф відправила 6700 контейнерів зі снарядами

Розвідка Південної Кореї розглядає підозри в тому, що північнокорейська зброя, виготовлена ​​в 1970-х роках, постачалася… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Диктатор рф вирішив змінити Шойгу: що відомо

Президент російської федерації володимир путін вирішив змінити чинного міністра оборони Сергія Шойгу. На заміну він… Читати більше

Sunday May 12th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.