fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 10:14 08 Бер 2024

В Україні створили мапу книгарень: навіщо це рішення?

English version here

Український інститут книги запустив ініціативу цього місяця. Кажуть — мапа сприятиме розвитку і появі нових книгарень.

"Рубрика" розповідає деталі.

У чому проблема?

Під час війни загострилися питання самоідентифікації, посилився інтерес українців до власної культури, і зокрема, до літератури. Українцям дуже потрібні місця, де вони можуть отримати доступ до найновіших книжок і почути голоси найрізноманітніших авторів — українською. 

Є й інший бік медалі — українська книжка потребує видимості, український книжковий ринок — підтримки та уваги читача, аби розвиватися. 

Яке рішення?

Український інститут книги презентував інтерактивну мапу книжкової системи України. Проєкт має на меті сприяти популяризації читання та наблизити книжку до українського читача.

Створила інтерактивну мапу за допомогою інструментів Google Maps студентка Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Катерина Плевако. Робота над концепцією та реалізацією проєкту здійснювалася під керівництвом провідної фахівчині відділу промоції читання Українського інституту книги Віри Карасьової. 

Як це працює?

  • Зробити українську книгу видимішою

"Ідея створення мапи виникла з очевидної потреби: візуалізувати інформацію, котру збирає і обробляє Український інститут книги. Хотілося, щоб до неї мали доступ усі охочі, а не лише аналітики, котрі працювали з даними. Основна мета проєкту — створити інструмент, яким зможуть користуватися в будь-якій точці України, аби дізнатися, де розташовані найближчі книгарні. Усі дані нам допомогли зібрати небайдужі громадяни, наші активні читачі, а ми візуалізували їх на мапі", — говорить Віра Карасьова.

Фахівчиня відзначає, перелік усіх книгарень Український інститут книги публікував і раніше, але у формі таблиці, і це було не найзручнішою формою для користувачів. 

"Коли ми опублікували мапу, я побачила коментарі, заради яких ми і створили мапу: «О, виявляється у мене на районі є книгарня! Одягаюсь!». Тому найперше, чим допоможе мапа — це зробить українську книжку ще видимішою: не лише у найвідоміших локаціях столиці, а й у будь-якому населеному пункті України", — впевнена Віра Карасьова.

На її думку, інтерактивна мапа зможе простимулювати роботу наявних книгарень та сприяти відкриттю нових, а також стане у пригоді видавництвам. Як мінімум, вони можуть побачити, яким книгарням, окрім відомих мережевих, можна подзвонити і запропонувати свої книжки.

Мапа доступна за посиланням. На сьогодні на ній позначено більше 450 книгарень. Але це — лише перший крок. Найближчим часом розробники розширять можливості мапи, розмістивши в ній інформацію про літературні музеї та книжкові фестивалі. 

"Завдяки забороні російської книжки і позиції суспільства стосовно неї, зараз спостерігаємо хвилю появи нових книгарень. Проте це не означає, що тенденція всюди однакова. Так, в Києві вже більше сотні книгарень, відкриваються нові і стають успішними, в той час як у Дніпрі, наприклад, котре на січень 2022 було четвертим містом України за чисельністю населення, всього лише 9 книгарень. Постійно бачу коментарі про те, що у регіональних центрах, де населення може бути сотні тисяч, взагалі немає жодної книгарні. Тому й хотілося підсвітити принаймні ті книгарні, котрі вже є, і котрі не можуть собі дозволити рекламних бюджетів, що зробило б їх максимально видимими для читача", — зазначає Віра Карасьова.

  • Ще більше корисних рішень!

Розуміючи, що книжкова екосистема України, як і будь-яка інша, постійно змінюється, команда Українського інституту книги просить українців долучитися до проєкту, допомогти з актуалізацією мапи та збором інформації. 

Як це зробити?

  • Для початку — відкрити мапу і вивчити свій район. 
  • Написати на пошту [email protected], якщо на мапі щось потрібно відредагувати або додати наявну книгарню, яка поки що відсутня на мапі. 
  • Написати, що могло би зробити мапу ще зручнішою і кориснішою. 
  • Зайти у найближчу книгарню, до якої зможете дістатися, й привітати їх із присутністю на цій мапі: щоб вони теж дізналися, що можуть використовувати цей інструмент для власної промоції.
  • І обов'язково купити книжку.

"З моменту публікації мапи ми вже отримали більше 50-ти листів від людей, котрі або уточнювали наші дані, або доповнювали. У результаті ми додали до мапи ще 37 нових книгарень, — ділиться Віра Карасьова. — Для мене це свідчення зацікавленості — люди готові не лише відкрити мапу (хоча десятки тисяч переглядів за тиждень — це теж показник), а й докласти зусиль, щоб зробити цей інструмент більш точним"

Нагадаємо, що німецький Goethe-Institut оголосив про старт проєкту для бібліотек.

Також повідомлялось, що у Київській області започаткували проєкт, у межах якого будуть безоплатно роздавати книги бібліотекам.

А у Києві на Дарниці відкрили безбар'єрний бібліохаб. Це нове місце розташування Центральної бібліотеки імені Г. Квітки-Основ'яненка, яку заснували ще у 1947 році.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: