fbpx
Сьогодні
Фото 22:10 07 Бер 2024

Поліція закликає бути пильними: на Сумщині окупанти дистанційно замінували територію кульковими бомбами

Фото: Фейсбук / Поліція Сумської області

У Сумській області російські загарбники почали застосувати заборонену тактику: у Шосткинському районі дистанційно замінували кульковими осколковими бомбами цивільну територію.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук поліції Сумської області.

Начальник відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області Ігор Черняк розповів, що на місці події працюють співробітники відділу вибухотехнічної служби поліції Сумській області, які зачищають територію від цих бомб.

Як розповіли поліціянти, на Сумщині напередодні окупанти застосували небезпечні боєприпаси – кулькові осколкові авіаційні бомби ШОАБ-0,5.

міни

Фото: Фейсбук / Поліція Сумської області

"Минулої ночі ворог дистанційно замінував місцевість на території Шосткинського району, а саме поблизу села Марчихина Буда. Російська авіація під час нанесення авіаударів використала касетні бомби РБК-500", зазначили у повідомленні.

У поліції повідомляють, що одна така касета містить 565 кулькових авіабомб ШОАБ-0,5 масою по 400 грамів кожна та має велику зону ураження.

"За зовнішнім виглядом цей предмет схожий на невеликий м'ячик сріблястого кольору з невеликими виступаючими на корпусі "ребрами". Своїм виглядом може привертати увагу дітей, тому радимо батькам взяти це до відома і попередити близьких про можливу небезпеку. Не радимо чіпати такі знахідки нікому", – застерігають правоохоронці.

У разі виявлення авіабомби ШОАБ-0,5 або будь яких інших вибухонебезпечних предметів поліція просить терміново повідомляти за телефоном "102".

Варто додати, що це не вперше сапери виявляють такі незвичні підходи окупантів до розповсюдження мінно-вибухових предметів, які несуть загрозу саме цивільному населенню, зокрема дітям.

Так, напередодні на вулицях Первомайського Харківської області виявили ліхтарики з вибухівкою замість батарейок, які детонують при вмиканні.

міни

Фото: Телеграм / Бакшеєв офіційний

"Як повідомляють представники ЗСУ, такі ліхтарики розкидають проросійські негідники по населених пунктах. Всередині замість батарейок –вибухівка. При вмиканні вона детонує. Заряд невеликий, але пошкодження кінцівок забезпечено", – застеріг міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

Він закликав батьків провести роз'яснювальні бесіди з дітьми, аби вони не брали до рук різні предмети на вулиці.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні від підриву на мінах та вибухонебезпечних предметах загинули понад 270 осіб, серед яких 14 дітей.

Довідка

Рятувальники виявляють велику кількість протипіхотних мін у населених пунктах, які перебували під окупацією росіян. До них заборонено наближатися цивільним.

У ДСНС зазначають, що вибух міни може статися, коли хтось наближається або торкається неї. Під час вибуху людина може зазнати травм або загинути.

"За способом заподіяння шкоди протипіхотні міни бувають фугасні та осколкові. Осколкові міни зазвичай мають готові вражаючі елементи: металеві кульки, циліндри, смужки. Фугасні міни завдають шкоди вибухом", – уточнюють рятувальники.

Вони додають, що є кілька типів протипіхотних мін:

  • протипіхотна осколкова міна (встановлюється на ґрунт на ніжках або кріпитися до предметів навколишнього середовища);
  • протипіхотна міна ударної дії (активується під тиском ваги, має зелене забарвлення з чорним елементом зверху у вигляді хреста);
  • протипіхотна міна натискної дії (пластиковий корпус зеленого або коричневого кольору. Вибух відбувається після натиску на міну, наприклад, ногою);
  • протипіхотна осколкова міна, яка керується розтяжкою (металевий корпус закопується в землю, а на поверхні залишається тільки детонатор. Коли людина зачіпає розтяжку, міна підіймається вгору і вибухає);
  • протипіхотна осколкова міна натяжної дії (міна є частиною розтяжки. До верхньої частини кріпиться дріт і коли нога чіпляється за розтяжку, міна вибухає).
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: