fbpx
Сьогодні
14:48 06 Бер 2024

Урбанрішення: Данія запропонувала звести соціальне житло в Україні за власною моделлю

English version here

Фото: Arkitema

У Данії створили фонд "Українське житло для всіх", що зосередиться на розробленні житлової концепції та створенні доступного орендного житла в Україні за данським зразком.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт фонду.

У чому проблема?

Житло чималої кількості українців постраждало через повномасштабне вторгнення. 

За даними Київської школи економіки, сума збитків, завданих житловому фонду України через війну, складає понад $54 млрд. Тисячі українців втратили частково або назавжди свої домівки, оскільки їх зруйнував обстрілами російський агресор.

На сьогодні перед Україною стоїть першочергово забезпечити людей житлом, якого вони на цей час не мають.

"Війна в Україні – це трагедія з великою кількістю жертв та руйнуванням. Проте, у процесі відновлення країни виникає можливість зробити речі краще, ніж раніше, на користь людей України", генеральний директор Данської федерації некомерційного житла Бент Мадсен.

Яке рішення?

У Данії створили фонд "Українське житло для всіх", що зосередиться на розробленні житлової концепції та створенні доступного орендного житла в Україні за данським зразком.

Фонд планує реалізувати три пілотні проєкти в містах, що постраждали від російського вторгнення.

У Данії приблизно мільйон людей проживають у соціальних помешканнях. Ця успішна модель існує вже понад 100 років.

Як це працює?

Данська модель соціального житла

Данське соціальне житло, відоме як alment boligbyggeri, перебуває у власності та управлінні муніципальних некомерційних організацій.

Основний принцип некомерційного житла в Данії — його доступність незалежно від доходу, соціального статусу чи віку. Орендна плата в соціальному житлі значно нижча за ринкову та фіксована

Ця система працює у співпраці з муніципалітетами і є відкритою для всіх громадян через список очікування. Муніципалітети також визначають потреби у новому будівництві, тим самим роблячи некомерційне житло частиною місцевого розвитку.

Дохід від оренди житла:

  • використовується для спільного утримання будинку,
  • інвестується у нове будівництво.

Про ініціативу для України

Ініціатива поділитися досвідом створення такого житла належить групі фахівців, до яких входять архітектори, юристи та колишні політики. Один з ініціаторів – генеральний директор Данської федерації некомерційного житла Бент Мадсен.

"Наприклад, створити соціально та економічно стабільний ринок орендного житла, де є місце для всіх верств населення, і де доходи від оренди спрямовуються на ще доступніше житло. Ми б хотіли зробити свій внесок у цей процес, поділившись досвідом, який накопичили у секторі соціального житла в Данії", – зазначив він.

Організатори працюють над цією ініціативою з 2023 року.

Нагадаємо, що у Тростянці Сумської області розпочались роботи з відбудови пошкодженого російськими загарбниками під час окупації міста на початку повномасштабної війни залізничного вокзалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: