У Черкасах відкрили реабілітаційний центр для поранених військових: як працює це рішення

У Черкасах розпочав свою роботу сучасний реабілітаційний центр Recovery, де будуть відновлюватися поранені військові.

Про це повідомляють на офіційному сайті проєкту Recovery, пише Рубрика.

У чому проблема?

Військово-медична галузь і система медичної та психологічної реабілітації – не менш важливі царини реформування оборонного сектора, ніж забезпечення армії сучасним озброєнням, налагодження системи органів військового управління, логістики та кадрового менеджменту за натовським взірцем.

Надання медичної допомоги на полі бою, у шпиталі, а потім і адекватність реабілітаційних програм впливає на боєздатність як окремих частин, так і війська в цілому.

Процес реабілітації проходить індивідуально, особливо коли йде мова про відновлення після мінно-вибухових травм. Процес залежить від тяжкості ушкоджень, супутніх ускладнень та подальших операційних втручань. Іноді він триває місяці, часом — роки. 

Але реабілітація буде проходити більш успішно та швидше, якщо медичні заклади будуть забезпечені спеціальними тренажерами та надаватимуться послуги висококваліфікованими спеціалістами.

Яке рішення?

Надсучасний реабілітаційний центр Recovery розпочав роботу в Черкасах.

Щорічно центр надаватиме якісну й безоплатну допомогу понад 1000 захисників і захисниць України. Це вже дев'ятий центр національної мережі.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

"Реабілітація — важка праця для пацієнта, який отримав поранення. Але сучасні й дороговартісні тренажери, а також інклюзивний простір черкаського центру RECOVERY допомагають зробити процес відновлення для військових більш комфортним та ефективним.

Для моєї реабілітаційної команди це — можливість надавати допомогу нашим захисникам і захисницям в умовах світового рівня", — зазначила завідувачка реабілітаційного центру Recovery в Черкасах Людмила Фомічова.

 

Як це працює?

Черкаський центр Recovery облаштовано з урахуванням вимог інклюзивності приміщень:

  • широкі дверні прорізи,
  • відсутність порогів,
  • медичне антиковзке покриття підлоги,
  • поручні в коридорах,
  • санітарні кімнати для осіб на кріслах колісних та душові із сидіннями й поручнями.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Загалом, потужність реабілітаційного відділення розширено на 30 ліжок.

У центрі облаштували:

  • два кабінети фізичної терапії,
  • дві зали фізичної реабілітації.
  • кабінети для масажу, ерготерапії, терапії мовлення, психологічної підтримки,
  • ординаторська,
  • кабінети для медичного персоналу та інші службові приміщення.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Інноваційні тренажери та апарати центру покривають весь спектр функціональних порушень пацієнтів, зокрема отриманих унаслідок мінно-вибухових травм. Завдяки обладнанню, яке є у Recovery пацієнти зможуть відновлювати:

  • ходу,
  • втрачені функції верхніх та нижніх кінцівок.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

У черкаському центрі пацієнтів відновлюватиме мультидисциплінарна реабілітаційна команда.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

З пораненими працюватимуть фахівці за індивідуальною програмою: лікарі фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, терапевти мовлення та інші спеціалісти.

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Загалом у центрах національної мережі вже отримали реабілітаційну допомогу понад 7 000 пацієнтів, велика кількість із яких повернулася на фронт

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Окрім Черкас, реабілітаційні центри мережі надають безоплатні послуги військовим у Києві, Львові, Рівному, Вінниці, Одесі (два заклади) і на Дніпровщині (два заклади). Також планують, що до кінця 2024 року мережа розшириться щонайменше до 16 центрів. Це надасть змогу допомагати понад 20 тисяч пацієнтів на рік. 

Нагадаємо, що у ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМНУ" торік почали тестувати віртуальну реальність, поєднуючи її з іншими методами реабілітації, щоб допомогти пацієнтам, які мають вогнепальні пошкодження. Наразі там активно впроваджують це до інших методик реабілітації.

"Рубрика" розповідає, як це працює. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Реабілітація та віртуальна реальність: як нові технології допомагають відновлюватись пораненим".

Окрім того, у Києві наприкінці лютого представили посібник "Дороговказ пораненого", який містить покрокову інструкцію для травмованих військовослужбовців та важливу інформацію, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоб не втратити кінцівку.

Свіжі дописи

  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Канада, Швеція та Люксембург візьмуть участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з премʼєр-міністрами Канади, Швеції та Люксембургу Джастіном Трюдо,… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.