fbpx
Сьогодні
13:27 05 Бер 2024

Бортовий вертоліт Ка-29 і не тільки: з'явилися нові подробиці знищення корабля "Сергій Котов"

Фото: З відкритих джерел

У ніч на 5 березня внаслідок ураження російського судна "Сергій Котов" з двох боків п'ятьма українськими морськими дронами Magura V5 на кораблі вибухнула артилерійська установка АК-176. На борту перебував бортовий гелікоптер Ка-29, який теж був знищений.

Про це повідомив Telegram-канал "Досье Шпиона".

Варто нагадати, що українська воєнна розвідка опублікувала відео знищення корабля "Сергій Котов" російського Чорноморського флоту, який вночі 5 березня вдалося потопити морськими дронами в Криму.

Як повідомляли, судно атакували поблизу Феодосії. При цьому екіпаж корабля знав про загрозу, що на нього насуваласяю

За даними "Досье Шпиона", морські дрони, що прямували у його напрямку, були виявлені окупантами ще о 00:15. Та це не допомогло загарбникам захиститися.

знищення корабля

Фото: Скріншот

"Удари були завдані по обидва боки корабля. За інформацією джерела, під час атаки стався підрив артилерійської установки АК-176 та знищення бортового вертольота Ка-29", – повідомив паблік.

Попри отримані пошкодження як унаслідок ударів морських дронів, так і через вибухи на борту, упродовж деякого часу корабель ще залишався на плаву. "Добили" його спроби окупантів відтягти підбите судно до порту Феодосії.

Феодосія

Фото: Мапа

"Під час руху патрульний корабель проекту 22160 "Сергій Котов" затонув. Про долю екіпажу поки що нічого не відомо", – резюмував автор каналу.

Як ми писали, ГУР оприлюднила перехоплення розмови командира 184 бригади кораблів, у чиєму підпорядкуванні перебував "Сергій Котов".

"Зрозуміло, що вже всі ви все це знаєте. Наша трагічна подія нічна, відповідно о 00:50 безекіпажними катерами в кількості 5 одиниць атакували малий патрульний корабель "Котов", який разом з нами несе бойове чергування з протиповітряної оборони і знаходиться він, відповідно, у мене на управлінні", – доповів окупант із позивним "Туман", мабуть, вищому командуванню.

Він зізнається, що корабель "був атакований 5 БЕКами".

"Не знаю, як там боролися вони з ним 40 хвилин. Потім через 40 хвилин до цього була інформація, що в районі "Котова" п'ять БЕКів. Там і гелікоптер був, був сам корабель із озброєнням, АК-176 630 (універсальна корабельна артустановка калібру 76,2 мм російського ВМФ, – ред.)", – додав "Туман".

Серед екіпажу корабля "Сергій Котов" є загиблі та поранені. За словами представника ГУР Андрія Юсова, судно цього разу "вже точно знищено": "Полювали на нього не вперше, і вже були успішні атаки, але він зміг відновитися після проведення ремонтних робіт".

Що відомо про знищення кораблів російського флоту

Загалом у 2023 році українські Сили оборони уразили:

Також українські розвідники вже у 2024 році в ніч проти 1 лютого знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту рф. Його вартість становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів.

А 14 лютого українські безпілотники Головного управління розвідки вранці у Чорному морі підбили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков".

До того ж зранку 5 березня у мережі з'явилась інформація, що українські військові потопили в окупованому Криму патрульний корабель "Сергій Котов" Чорноморського флоту рф.

Згодом в ГУР офіційно підтвердили, що "Сергій Котов" зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів внаслідок удару морськими дронами Magura V5. Ураження судна відбулося в територіальних водах України, неподалік Керченської протоки.

У Військово-морських сил ЗСУ заявили, що з 13 кораблів Чорноморського флоту російської федерації, після знищення російського великого десантного корабля "Цезар Куніков", "у строю" залишається лише п'ять одиниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: