fbpx
Сьогодні
Фото, відео 14:59 01 Бер 2024

У російській столиці прощаються з Навальним

Фото: AP Photo

1 березня московській церкві "Утамуй мої печалі", що у спальному районі Мар'їно, розпочалася церемонія прощання з опозиційним політиком Олексієм Навальним. У місті чергують десятки російських силовиків.

Про це повідомляє Медіазона, яка веде текстову онлайн-трансляцію заходу, передає Рубрика.

Після 14:00 за московським часом (13:00 за Києвом) людей почали пускати в церкву. Охочі попрощатися з Олексієм Навальним ідуть до храму, вишикувалася черга понад 1 кілометр завдовжки.

За порядком на місці стежать десятки російських силовиків, декого помітили на дахах будинків поруч з церквою. У районі Мар'їно, де розташована церква, батьків школярів попередили, що учні повинні залишатися у школі "з метою забезпечення безпеки".

Коли тіло Навального почали заносити до храму, присутні вітали політика оплесками та криками "Навальний!". На територію храму пускали не всіх.

Попрощатися з Навальним приїхали:

  • низка російських політиків,
  • посли країн Євросоюзу, США та Великої Британії.

Телеграм-канал Sotavision повідомляє, що біля храму були помічені посол США Лінн Трейсі, посол Німеччини Олександр Граф Ламбсдорфф, посол Франції П'єр Леві та дипломатичні представники деяких інших країн Євросоюзу.

Поховання Навального на Борисівському цвинтарі Москви планується о 15:00 за Києвом.

За кілька днів біля цвинтаря, церкви та найближчих станцій метро виставили огорожі та поліцейські патрулі, встановили нові відеокамери для спостереження.

Речник президента рф дмитро пєсков заявив журналістам, що у кремлі не можуть дати оцінку Навальному як політичній постаті та не мають що сказати рідним Навального в день його похорону. А ті, хто візьме участь у "несанкціонованих акціях" у день похорону Навального, "нестимуть відповідальність за законом".

За даними ЗМІ, у день поховання Навального російські силовики чергують біля пам'ятників жертвам політичних репресій у регіонах росії, перевіряють документи у людей із квітами. У Воронежі затримали щонайменше семеро людей, які їхали до москви на похорон.

А у районі церкви, де проводять відспівування, зафіксували проблеми з мобільним інтернетом.

Смерть опозиційного політика Навального

У російській колонії 16 лютого заявили про смерть ув'язненого Олексія Навального. Там стверджують, що Навальний після прогулянки відчув себе зле, практично одразу зомлівши. Медики нібито вжили всіх необхідних реанімаційних заходів, але позитивних результатів це не дало, тож вони констатували смерть.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Навальний, "очевидно, убитий путіним". У НАТО заявили, що потрібно встановити всі факти щодо смерті Навального, а в Єврокомісії назвали смерть політика "похмурим нагадуванням про те, чим є путін та його режим".

Згодом начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов сказав журналістам, що російський політик Олексій Навальний помер природною смертю — через тромб.

"Я можу вас розчарувати, але те, що нам відомо, — він реально загинув від тромбу. І це більш-менш підтверджено. Це взято не з інтернету, але, на жаль, природна [смерть]", — сказав Буданов.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: