Зеленський: уже навесні Україна може зробити перші переговорні кроки про вступ до Євросоюзу

2024 рік стане "часом реальних перемовин": навесні планується розпочати перші переговорні кроки щодо вступу до Європейського Союзу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на вечірнє відеозвернення президента Володимира Зеленського 29 лютого.

Як зазначив Глава держави, 2024 рік стане "часом реальних перемовин" щодо вступу до Євросоюзу.  Так само як підкреслив Зеленський, цей рік стане "часом максимального прагматизму" у відносинах із сусідами.

"Кожен бачить, що росія не збирається зупинятися. Вони там, у Москві, хочуть і перегони озброєнь, і нові хвилі дестабілізації. Ми всі у Європі маємо чітко це усвідомлювати: якщо впаде свобода когось одного – не витримає свобода всіх інших", — наголосив Глава держави на тлі кризи на польському кордоні.

Окрім того, Зеленський підбив підсумки свого візиту в Албанію на форум "Україна – Південно-Східна Європа". Зауважив, що "були хороші зустрічі" з представниками Хорватії, Чорногорії, Північної Македонії, Молдови, Боснії й Герцеговини, Сербії.

"Усі деталі зараз публічно озвучувати не варто, але можу сказати: вдалося досягти саме того, на що ми й розраховували", підкреслив Президент.

Утім, Зеленський все ж таки розкрив деякі деталі:

"Головне — є нові оборонні домовленості, нові пакети. Буде більше артилерії та більше нашого спільного виробництва з партнерами".

Зі слів українського лідера, усі країни Південно-Східної Європи погодились узяти участь у Глобальному саміті миру — першому саміті щодо "формули миру" на рівні лідерів країн, що запланований у Швейцарії цього року.

А в Саудівській Аравії зі спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом Зеленський говорив про те, як зменшити "хаос і деструктив" у світі.

Що відомо про візит Зеленського в Албанію

28 лютого президент України Володимир Зеленський з неоголошеним візитом прибув до Албанії, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії.

Український лідер там взяв участь у саміті Україна – Південно-Східна Європа на підтримку України 28 лютого.

У саміті взяли участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши "представника на низькому дипломатичному рівні".

Окрім участі у саміті Президент Україні зустрівся також з представниками країн-учасниць, а саме:

Що відомо про перемовини щодо вступу України до ЄС

Як писала Рубрика, 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

24 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейська комісія готується надати загальні рамкові умови для початку перемовин з Україною про вступ до ЄС у березні 2024 року.

Свіжі дописи

  • Новини

Рішення для перемоги: митники столиці передала ЗСУ спецтехніку для будівництва фортифікацій

На потреби українських Збройних Сил київські митники передали спеціальну техніку, яка допоможе у будівництві фортифікаційних… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

У міністерстві оборони США заявили про блокування доступу до Starlink для росіян в Україні

У Пентагоні стверджують, що запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink, якими керує компанія SpaceX… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Одного з організаторів вечірки, де знущалися з дівчат, звільнили з-під варти: внесли заставу

Один з організаторів "блогерської вечірки" Андрій Ярина, на якій у лютому 2023 року знущалися з… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Бійцям 47-ї окремої механізованої бригади вдалося зупинити механізований штурм ворога

Військовим 47-ї окремої механізованої бригади вдалося зупинити масований механізований ворожий штурм із застосуванням російських танків… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Міністр оборони Німеччини озвучив наміри купити для України три пускові установки HIMARS

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про наміри придбати у Сполучених Штатів Америки три пускові… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Бачимо, до чого готується окупант, буде йому відповідь: Зеленський провів нараду з військовими

9 травня президент  Володимир Зеленський провів нараду з керівництвом Сил оборони: обговорили прискорення постачання зброї… Читати більше

Thursday May 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.