fbpx
Сьогодні
18:30 27 Лют 2024

В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених: як працює це рішення

Кабінет Міністрів ухвалив Постанову, яка затверджує Положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міноборони України.

У чому проблема?

Заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова наголошує, що Україна пам'ятає про кожну людину, яка перебуває в полоні, та робить все для того, щоб вони повернулися додому.

"Дуже вдячна Уряду за ухвалення цього рішення – воно допоможе діяти більш системно та оперативно ухвалювати рішення щодо якнайшвидшого повернення з полону оборонців України", – наголосила Наталія Калмикова. 

Яке рішення?

Документ унормовує функціонування Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та електронну взаємодію між зацікавленими органами державної влади.

До бази даних інформаційної системи включать інформацію про:

  • оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора
  • цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії
  • осіб, зниклих безвісти у зв'язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України

Як це працює?

Постанова також удосконалює роботу Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – зокрема, унормовує діяльність громадських приймалень Координаційного штабу та надає права щодо функціонування відповідних регіональних центрів.

Координаційний штаб також отримує повноваження щодо репатріації тіл (останків) оборонців та розширюють можливості щодо повернення з полону цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії.

Варто зазначити, що російська федерація утримує в полоні 28 тисяч громадян України, тому виникла пропозиція створити коаліцію для повернення цивільних. Про це розповів омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець під час форуму "Україна. Рік 2024".

"За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських катівнях. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники, – наголосив уповноважений.

Як раніше повідомляла Рубрика, 8 лютого, до України повернулися із російського полону ще 100 захисників, серед тих, хто їде додому –  прикордонники, нацгвардійці та військові Збройних сил України.

Що відомо про обмін військовополонених

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що обмін, який відбувся 3 січня, став найбільшим за кількістю повернутих захисників. Серед звільнених 230 українців та українок були, зокрема 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Загалом з російського полону за час повномасштабної війни звільнено 2828 українців, цей процес триватиме і надалі.

Слід зазначити, що в Україні місця утримання російських військовополонених переповнені.

У Координаційний штаб в кінці листопада повідомили, що рф призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на українське суспільство.

Окрім того, раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що чимало російських полонених хочуть повернутися додому, однак росія ігнорує їх прохання і відмовляєте від обміну з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: