fbpx
Сьогодні
19:01 25 Лют 2024

Перший крок буде за США, а потім - німецькі Taurus, - Зеленський

Фото:REUTERS

У контексті можливості передати Україні німецькі далекобійні ракети Taurus глава держави Володимир Зеленський вважає, що перший крок буде за Сполученими Штатами.

Про це Зеленський заявив на пресконференції на форумі "Україна. Рік 2024", повідомляє Рубрика.

"Я скажу вам так: Сполучені Штати, а потім Німеччина. І так в усьому завжди. Я не про те, що канцлер залежить від президента, а про те, що порядок дій щодо рішення щодо тих чи інших видів зброї з мого досвіду завжди був такий. Якщо Сполучені Штати робили крок уперед, то ми могли потім також говорити і наводити це як приклад іншим: "Дивись, нам відкрили відповідну зброю. Давай далі працювати з тобою"", – пояснив він.

Президент підкреслив, що вдячний канцлерові Німеччини Олафу Шольцу за лідерство в Європі, яке він проявив, зауваживши, що безпековий договір з Німеччиною в України найпотужніший.

Президент Володимир Зеленський також заявив, що він знаходиться в позитиві від нещодавньої відповіді українських партнерів щодо американських дальнобійних ракет ATACMS.

"Щодо ATACMS на 300 км. Ви розумієте, що ми будемо з цим робити, і Росія розуміє. Я би відповів вам узагальнено, я знаходжусь в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброю", – заявив він.

Також Президент зауважив:

"Коли ми говоримо про американську допомогу, ми повинні зрозуміти, що це питання не резерву фінансового, що це зброя. Я ще раз підкреслюю, що в більшості всі ці гроші – це зброя, і тому ви розумієте, який буде результат – ми будемо послаблені на полі бою… У нас є зброя така, яка є. Ми будемо шукати інші можливості купувати зброю, брати ще додатково гроші, кредити, тиснути на партнерів, просити їх, і це питання конкретних пакетів, зброї, наповнення конкретного захисту нашої держави".

Як зауважив Президент, до прикладу, ЗРК Patriot коштує 1,5 млрд доларів. І просто купити його неможливо, відповідних систем у світі немає, а ті аналоги, які є, теж у невеликій кількості.

"Тому, коли ми говоримо, чи є альтернатива допомозі США, чи є де взяти гроші – гроші ми знайдемо, ми не знайдемо таку кількість зброї", – сказав Зеленський.

Водночас він зауважив, що не впевнений, що країни Європи готові віддати Україні ті системи ППО, якими вони боронять свої держави.

"Щодо далекобійної зброї, це інше питання. Будемо працювати", – сказав Зеленський.

Як повідомляла Рубрика, під час пресконференції Президент заявив, що має надію, що Палата представників Конгресу США зрештою підтримає законопроєкт про допомогу Україні.

Нагадаємо, восени минулого року українські військові вдарили по аеродромах окупантів у Луганську та Бердянську. У ЗМІ з'явилася інформація, що для атаки ЗСУ використовували американські далекобійні ракети ATACMS, які надали у невеликій кількості.

Пізніше у США підтвердили таку інформацію. У Вашингтоні уточнили, що нашим воїнам надали ракети з дальністю дії до 165 кілометрів.

Пізніше президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українські військові застосували американські ракети ATACMS.

А головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео із застосуванням отриманих ракет. При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що постачання ATACMS Україні відбуватиметься на постійній основі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: