fbpx
Сьогодні
15:59 25 Лют 2024

Коаліція звільнення: Лубінець на форумі заявив, що у російському полоні перебуває 28 тисяч українців

English version here

Російська федерація утримує в полоні 28 тисяч громадян України, тому виникла пропозиція створити коаліцію для повернення цивільних.

Про це розповів омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець під час форуму "Україна. Рік 2024".

"За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських катівнях. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники.

Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ", наголосив уповноважений.

Окрім того, Лубінець пояснив, що обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом. Тому Україна шукає нові підходи та країни, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

"Станом на зараз можу сказати, що остання поїздка в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію з повернення цивільних заручників", – наголосив омбудсмен.

Як зазначали 17 листопада у Мінреінтеграції, що у полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону.

Нагадаємо, що востаннє обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді Україна повернула з російського полону ще 22 захисників. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це був 48-й обмін, який вдалося провести. Після того нові обміни не відбувалися.

Що відомо про форум "Україна. Рік 2024"

25 лютого, у столиці України Києві проходить форум "Україна. Рік 2024", присвячений другій річниці повномасштабного протистояння росії.

Формат заходу включає панельні дискусії й пресконференцію Президента України.

Під час виступу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні ціль виробити 1 мільйон FPV-дронів у 2024 році, яку раніше анонсував президент Володимир Зеленський, перевиконають.

Окрім того, міністр оборони Рустем Умєров виступаючи на форумі зауважив, що на фронті дуже ускладнює роботу те, що половина постачань зброї не приходить в Україну вчасно, у визначені терміни.

Своєю чергою заступник головнокомандувача ЗСУ Вадим Сухаревський заявив, що Сили безпілотних систем будуть підтримкою для бойових бригад на фронті й це допоможе асиметрично відповідати на дії противника.

Також на форумі виступав глава Кабміну Денис Шмигаль, вказавши ключові завдання українського уряду на 2024 рік.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: