fbpx
Сьогодні
09:48 25 Лют 2024

528 - загинули: Зеленська згадала у другу річницю вторгнення рф про постраждалих від війни дітей

Фото: : Юрій Білак

Перша леді України Олена Зеленська з приводу другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну висловилась про дітей, які постраждали від російської агресії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм дружини Президента.

Зеленська нагадала усім про жахливі наслідки війни, розпочатої росією.

"Мені особливо хочеться сказати про дітей. Про те, якими стали ці два понівечені Росією роки для них", наголосила вона.

Дружина Президента зазначила, що на сьогодні 528 дітей загинули від страшних злочинів країни-агресорки – від російських рук, куль, ракет, дронів. Зокрема, Олена розповіла про останні втрати серед дітей.

"Не можу не згадати втрати останніх двох тижнів: братиків Путятіних із Харкова – семирічного Олексія, чотирирічного Михайла, десятимісячного Павлика, які загинули зі своїми батьками від спричиненої російським обстрілом пожежі.

Дев'ятирічного Ярослава Каменєва із Селидового. Він лежав із мамою в лікарні, коли в неї поцілила російська ракета", – висловилась перша леді.

Зі слів Зеленської, щонайменше 1230 дітей отримали різні поранення від російських обстрілів. Серед них – у понад 300 випадках потрібно було протезування.

Окрім того, 2 мільйони українських дітей вимушені були покинути батьківщину через війну.

Також дружина Президента нагадала, що росія викрала та вивезла до себе з окупованих територій понад 19 тисяч дітей. На думку першої леді, країна-агресорка навмисно це робить з маленькими українцями, адже вони беззахисні та ще нічого не розуміють.

"Розв'язана Росією війна свідомо цілить у дітей. Але в них є ми – їхні дорослі. Ми боремося за них і не віддамо війні", – написала вона.

На своїй сторінці у дописі Зеленська поширила світлину, яка увійшла до топ-100 журналу Time минулого року. На ній можна побачити, як діти перебувають у бомбосховищі лікарні "Охматдиту" під час російської атаки.

діти

Фото: Телеграм / Олена Зеленська

Варто додати, що за даними Офісу Генпрокурора, понад 1758 дітей постраждало в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф.

Станом на ранок 23 лютого 2024 року за офіційною інформацією ювенальних прокурорів 528 дітей загинуло та понад 1230 отримало поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у таких областях:

  • Донецькій – 520,
  • Харківській – 332,
  • Херсонській – 148,
  • Київській – 130,
  • Дніпропетровській – 111,
  • Миколаївській – 101,
  • Запорізькій – 100,
  • Чернігівській – 72,
  • Луганській – 67.

Нагадаємо, що нещодавно перша леді України виступала на парламентській асамблеї Ради Європи. Вона нагадала світовій спільноті, що росія захопила у свій полон понад 19 тисяч дітей. З них тільки 300 вдалося повернути на батьківщину.

"З такими темпами на їх повернення знадобиться 50 років. Але за цей час українські діти просто забудуть свою країну. Людина втрачає себе і за менший проміжок часу. І ми це відчуваємо навіть з поверненими дітьми після того, що їм розповідали, що вдома їх не чекають, що вдома вони не потрібні", – зауважила Зеленська.

За її словами, Україна рада будь-якій співпраці з усіма з міжнародної спільноти, в кого є ідеї щодо того, як повернути українських дітей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: