У Солом’янському районі Києва облаштували інклюзивне укриття: навіщо це рішення

У Солом'янському районі столиці громадська організація "Fight For Right" облаштувала укриття для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Про це інформує Укрінформ, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні менш як 10% сховищ доступні для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

"Укриття у житлових будинках є критично важливими. Наразі, як правило, ворог здійснює обстріл вночі. У цей час більшість людей перебувають вдома. Всюди живуть люди з інвалідністю, маломобільні групи населення.

Тому доступність для таких людей треба робити всюди, де це можливо. Йти в укриття чи ні – це особистий вибір кожного, але потрібно такий вибір надати", наголосив експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик Володимир Висоцький.

Яке рішення?

Команда Fight For Right насамперед здійснила моніторинг укриттів і з'ясувала, де є значна потреба для людей з інвалідністю в доступних укриттях.

"Сьогодні всі укриття, які будуються та реконструюються, обов'язково мають бути інклюзивними. Це дуже важливо, оскільки людей з інвалідністю багато і їх буде більше, бо у нас триває повномасштабна війна", – сказав заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко.

Тому у столичному Солом'янському районі громадська організація "Fight For Right" відновила укриття, зробивши його доступним для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Як це працює?

Громадська організація долучилася до ремонту:

  • розробила план,
  • придбала всі необхідні матеріали,
  • облаштувала укриття у Солом'янському районі.

Фото: Борис Корпусенко

Як зазначають, укриття знаходиться на вулиці Борщагівській. В укритті є в загальному доступі:

  • вбиральня,
  • тактильні смуги, які до неї спрямовують,
  • поручні,
  • підсвітка (на випадок, якщо немає електрики),
  • мнемосхема,
  • інформаційні таблички тощо.

Фото: Борис Корпусенко

Фото: Борис Корпусенко

Фото: Борис Корпусенко

Фото: Борис Корпусенко

Проєкт здійснили за підтримки Посольства Великої Британії.

Проєктна менеджерка Fight For Right Карина Грицюк зазначила, що організація хоче показати місцевій владі, що можна облаштувати доступні укриття без витрачання величезних коштів.

Фото: Борис Корпусенко

Депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова зауважила: якщо укриття недоступне для людини на колісному кріслі, то не тільки ця людина, а й вся її родина туди не піде.

Фото: Борис Корпусенко

"Важливо розуміти, що безбар'єрність включає в себе можливість самостійно чимось скористатися. Історії про те, що добрі люди візьмуть разом і кудись когось занесуть, не повинно бути. Це принижує людину. Це не про гідність. Якщо місто незручне для якоїсь категорії громадян, воно незручне для всіх", – наголосила Семенова.

Нагадаємо, що експерти громадської спілки "Ліга Сильних" розробили чеклист для посадовців органів місцевого самоврядування з впровадження доступності "Безбарʼєрна громада".

До того ж у столиці в книгосховищі центральної бібліотеки КПІ ім. І. Сікорського побудували перше смартукриття в Україні.

Свіжі дописи

  • Новини

Відновлення Чорнобильської зони: ЄБРР виділить кошти

Для Чорнобиля (РМСЧ) на відновлення Зони відчуження Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти. На… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

ВООЗ надала перші в історії клінічні настанови щодо відмови від куріння: у чому рішення

Уперше в історії Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила клінічні рекомендації щодо відмови від тютюнопаління.… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських полонених 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

На Херсонщині ворог з артилерії вдарив по Бериславському району: загинула жінка

У Херсонській області через артилерійський обстріл російської армії загинула місцева мешканка Бериславського району, ще одна… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Український військовий корабель “Гетьман Іван Мазепа” у морі проходить випробування, – ВМС ЗСУ

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Військовий інститут КНУ оголошує набір абітурієнтів на 2024 рік: деталі

Військовий інститут при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка анонсував про відкриття прийому документів для… Читати більше

Friday July 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.