fbpx
Сьогодні
Фото 13:14 24 Лют 2024

У Солом'янському районі Києва облаштували інклюзивне укриття: навіщо це рішення

Фото: Борис Корпусенко

У Солом'янському районі столиці громадська організація "Fight For Right" облаштувала укриття для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Про це інформує Укрінформ, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні менш як 10% сховищ доступні для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

"Укриття у житлових будинках є критично важливими. Наразі, як правило, ворог здійснює обстріл вночі. У цей час більшість людей перебувають вдома. Всюди живуть люди з інвалідністю, маломобільні групи населення.

Тому доступність для таких людей треба робити всюди, де це можливо. Йти в укриття чи ні – це особистий вибір кожного, але потрібно такий вибір надати", наголосив експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик Володимир Висоцький.

Яке рішення?

Команда Fight For Right насамперед здійснила моніторинг укриттів і з'ясувала, де є значна потреба для людей з інвалідністю в доступних укриттях.

"Сьогодні всі укриття, які будуються та реконструюються, обов'язково мають бути інклюзивними. Це дуже важливо, оскільки людей з інвалідністю багато і їх буде більше, бо у нас триває повномасштабна війна", – сказав заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко.

Тому у столичному Солом'янському районі громадська організація "Fight For Right" відновила укриття, зробивши його доступним для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Як це працює?

Громадська організація долучилася до ремонту:

  • розробила план,
  • придбала всі необхідні матеріали,
  • облаштувала укриття у Солом'янському районі.
Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Як зазначають, укриття знаходиться на вулиці Борщагівській. В укритті є в загальному доступі:

  • вбиральня,
  • тактильні смуги, які до неї спрямовують,
  • поручні,
  • підсвітка (на випадок, якщо немає електрики),
  • мнемосхема,
  • інформаційні таблички тощо.
Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Проєкт здійснили за підтримки Посольства Великої Британії.

Проєктна менеджерка Fight For Right Карина Грицюк зазначила, що організація хоче показати місцевій владі, що можна облаштувати доступні укриття без витрачання величезних коштів.

Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

Депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова зауважила: якщо укриття недоступне для людини на колісному кріслі, то не тільки ця людина, а й вся її родина туди не піде.

Безбар'єрне укриття Київ

Фото: Борис Корпусенко

"Важливо розуміти, що безбар'єрність включає в себе можливість самостійно чимось скористатися. Історії про те, що добрі люди візьмуть разом і кудись когось занесуть, не повинно бути. Це принижує людину. Це не про гідність. Якщо місто незручне для якоїсь категорії громадян, воно незручне для всіх", – наголосила Семенова.

Нагадаємо, що експерти громадської спілки "Ліга Сильних" розробили чеклист для посадовців органів місцевого самоврядування з впровадження доступності "Безбарʼєрна громада".

До того ж у столиці в книгосховищі центральної бібліотеки КПІ ім. І. Сікорського побудували перше смартукриття в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: