fbpx
Сьогодні
16:59 24 Лют 2024

До кінця березня Європейський союз планує поставити в Україну майже 170 тисяч артснарядів, – Кулеба

English version here

Ілюстративне фото МЗС України

Європейський Союз до кінця березня прагне передати Україні майже 170 тисяч артилерійських боєприпасів.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба за підсумками розмови з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем, пише Рубрика.

 

Він наголосив, що нині артилерійські снаряди є «абсолютним пріоритетом». Тому ЄС також працює над подальшим збільшенням обсягів поставок.

"Абсолютним пріоритетом зараз є артилерійські снаряди. До кінця березня ЄС планує поставити в Україну майже 170 тисяч снарядів і працює над подальшим збільшенням обсягів постачання", – наголосив міністр.

Кулеба зауважив, що ЄС вже ухвалив «історичні рішення» щодо надання зброї Україні, запровадження санкцій проти росії, початку переговорів про вступ України в ЄС та підтримки «формули миру». Він наголосив: 

«Багато вдосконалень і рішень ще попереду, і ми працюємо разом, щоб забезпечити їх швидке прийняття».

Під час розмови європейський дипломат підтвердив повну солідарність ЄС з Україною.

«ЄС підтримує Україну з першого дня, і ми продовжуватимемо це робити з одним ключовим пріоритетом: я закликаю держави-члени надати додаткову військову підтримку», — наголосив Боррель.

Постачання Україні боєприпасів з ЄС

Нагадаємо, 3 травня минулого року Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію постачання державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Проте 11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Згодом стало відомо, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Також німецький виробник зброї Rheinmetall є наразі одним з основних постачальників військової техніки для України, який обіцяє поставити для ЗСУ велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки цього та наступного року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: