fbpx
Сьогодні
18:20 23 Лют 2024

МОМ: за два роки війни в Україні мільйони людей отримали допомогу

Міжнародна організація з міграції (МОМ) за два роки, що минули від початку ескалації війни в Україні, підтримала 6,5 мільйона людей в Україні та 11 сусідніх країнах, надаючи критично важливу та життєво необхідну допомогу тим, хто її найбільше потребує.

Про це пише Рубрика.

"Руйнування всюди, загибель людей і страждання тривають, — каже Генеральна директорка МОМ Емі Поуп. — У цій ситуації МОМ постійно присутня в Україні та сусідніх країнах, надаючи підтримку величезній кількості людей, які рятуються, залишаючи власні домівки. Однак потреби є величезними, і потрібно зробити ще дуже багато".

У 2024 році понад 14,6 мільйона людей — приголомшливі 40% від загальної кількості населення України — потребуватимуть тієї чи іншої форми гуманітарної допомоги, тоді як 2,2 мільйона українських біженців потребують допомоги в сусідніх країнах.

За два роки, що минули з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, понад 14 мільйонів людей — майже третина населення України — залишили свої домівки. Сім'ї були розлучені, діти залишилися без даху над головою, цілі громади були зруйновані.

Близько 3,7 мільйона людей є переміщеними всередині України, а майже 6,5 мільйона — біженцями за кордоном.

Понад 4,5 мільйона повернулися додому з-за кордону або з місць переміщення всередині країни.

Співпрацюючи з урядом, ООН та місцевими партнерами як в Україні, так і в сусідніх країнах, МОМ приділяє першочергову увагу захисту найбільш вразливих верств населення. МОМ підтримує зусилля з відновлення в Україні шляхом:

  • реконструкції житла,
  • реконструкції систем водо- та теплопостачання,
  • також надання послуг у сфері охорони здоров'я.

Донорська підтримка заходів реагування в Україні була безпрецедентною, і МОМ висловлює вдячність за цей неоціненний внесок. За перші два роки реагування було зібрано 957 млн. доларів США із запланованих 1,5 млрд.

Однак, оскільки війна вступає в затяжну фазу, потреби зростають і випереджають наявні ресурси.

"Ми розраховуємо на посилення підтримки з боку донорів та місцевих партнерів для вирішення викликів, які стоять перед нами у забезпеченні кращого життя для українців, — каже Генеральна директорка МОМ Емі Поуп. — МОМ висловлює подяку Уряду України та українському народу за їхню силу та стійкість, а також сусідам України, які приймають всіх тих, хто шукає безпеки. Ми залишаємося відданими справі полегшення людських страждань і сприяння відновленню".

МОМ і надалі буде надійним партнером Європейського Союзу, Уряду України та країн, що приймають біженців, у підтримці людей, які постраждали від війни.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон, яким змінюються умови ввезення в Україну гуманітарної допомоги. Ключовим нововведенням документа є законодавчо закріплене спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Окрім того, 5 вересня Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану".

Відповідно до постанови, з 1 грудня за новим порядком здійснюється  митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Зауважимо, що у кожному обласному центрі українці, які постраждали внаслідок війни, можуть отримати допомогу. Дізнатися, де знаходяться центри, можна завдяки інтерактивній мапі Ukraine Services Advisor.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: