fbpx
Сьогодні
14:18 22 Лют 2024

Україна отримає перші винищувачі F-16 від Данії влітку

English version here

Фото: Вікіпедія

У Данії заявили, що влітку 2024 року Україна може розраховувати на отримання перших данських бойових літаків F-16.

Про це повідомило Міноборони Данії з посиланням на міжнародну коаліцію, яку Данія очолює разом з Нідерландами та США, передає Рубрика.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен відзначив, що важко встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16, тому що "є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати" ці літаки.

"Ми зараз працюємо над тим, щоб цього літа досягти більшої єдності, коли ми очікуємо, що зможемо передати перші винищувачі F-16 Україні, якщо підготовка буде проходити за планом", — підкреслив він.

Остаточна передача перших данських літаків F-16 залежить від:

  • повної підготовки українських пілотів і необхідного українського допоміжного персоналу,
  • від наявності необхідної логістики та інфраструктури в Україні.

Для цього наполегливо працює міжнародна коаліція на підтримку України, додали в Данії.

Винищувач F-16 Військово-повітряних сил Данії. Ілюстративне фото
Wikimedia Commons

Напередодні CNN писало, що перша група українських пілотів з чотирьох людей закінчить навчання на F-16 до літа 2024 року.

А Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що з F-16 Україна матиме право атакувати військові цілі у російській федерації.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У Нідерландах та Данії 20 серпня минулого року було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

За даними ВПС США, в кінці жовтня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Варто додати, що 5 лютого 20 24 року Нідерланди вирішили передати Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж планувалося спочатку. До 18 літаків додадуть шість бортів, які планувалися на продаж.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: