fbpx
Сьогодні
фото 20:50 21 Лют 2024

В Україні започаткували мовні курси для військових: як працює це рішення

English version here

Фото: Уповноважений із захисту державної мови

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь разом із популярним проєктом "Єдині" започаткували перші в Україні курси із вдосконалення державної мови для військовослужбовців. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу мовного омбудсмена.

У чому проблема?

Ще наприкінці січня Омбудсмен Тарас Кремінь зустрівся зі службовцями 150 навчального центру командування Тероборони й обговорив важливість застосування державної мови у ЗСУ та інших військових формуваннях. Під час зустрічі Кремінь розповів, що отримує скарги від воїнів стосовно недотримання мовного закону як у Києві, так і в багатьох регіонах півдня та сходу України. Уповноважений ВРУ, наголосив, що "радо сприятиме і в питаннях створення такої мережі, й в інших військових формуваннях".

В Україні започаткували мовні курси для військових

Фото: Уповноважений із захисту державної мови

Яке рішення?

Сьогодні, 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, в 150-му навчальному центрі командування Сил територіальної оборони ЗСУ відбулося перше практичне заняття. Його провів Олександр Черкас, учитель Київського військового ліцею імені Івана Богуна, фіналіст Global Teacher Prize Ukrainе, аспірант Київського національного лінгвістичного університету, тренер і модератор розмовних клубів проєкту «Єдині».

В Україні започаткували мовні курси для військових

Фото: Уповноважений із захисту державної мови

Як це працює?

Тарас Кремінь зауважив, що появі таких курсів завдячує всім військовослужбовцям, які, вдосконалюючи свої мовні  навички, демонструють відповідальне ставлення до основ національної ідентичності.

"Вірю, що подібні ініціативи будуть втілені в усіх куточках держави, адже розбудова мережі таких мовних курсів, неухильне застосування української в усіх сферах суспільного життя, особистий приклад поваги до основ національної безпеки та оборони – запорука нашої впевненої ходи до Перемоги. Сила рідного слова утверджується мільйонами незламних!", – зазначив Тарас Кремінь.

Мовне питання у ЗСУ

У червні президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт «Про застосування англійської мови», який регулює використання англійської мови як міжнародної в Україні.

У Генштабі наголосили, що до 2026 року кожен український військовослужбовець має вільно розмовляти англійською.

Нагадаємо, що з 16 липня 2022 року в Україні передбачено адміністративну відповідальність за порушення норм закону про мову.

Раніше Рубрика повідомляла, що з початку війни українці у соцмережах почали частіше використовувати у спілкуванні українську мову.

Омбудсмен Тарас Кремінь зустрівся зі службовцями 150 навчального центру командування Тероборони й обговорив важливість застосування державної мови у ЗСУ та інших військових формуваннях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: