fbpx
Сьогодні
11:57 20 Лют 2024

МЗС Фінляндії, Норвегії, Німеччини та Швеції викликали російських послів через смерть Навального

Фото: З відкритих джерел

Міністерства закордонних справ країн Євросоюзу почали викликати масово російських послів після того, як у росії помер опозиційний політик Олексій Навальний. Дипломатичні відомства вимагають звільнення всіх політичних ув'язнених та проведення відкритого розслідування за фактом смерті Навального.

Російських послів у свої відомства вже викликали МЗС Німеччини, Швеції, Фінляндії та Норвегії, як пишуть про це низка європейських ЗМІ.

У пресслужбі уряду Швеції заявили, що МЗС країни викликало російського посла у зв'язку зі смертю російського опозиційного політика Навального. Окрім того, Швеція виступила з ініціативою ЄС вивчити можливості нового режиму санкцій, спрямованого на внутрішні репресії у рф.

"ЄС має вжити заходів проти політичного утиску в Росії. Це особливо важливо з урахуванням того, що 16 лютого Олексій Навальний помер у російській в'язниці", – заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом.

Міністерство закордонних справ Фінляндії також вирішило викликати посла росії через смерть Олексія Навального. У дипломатичному відомстві заявили, що хочуть нагадати послу про відповідальність росії та вимагати повного та прозорого розслідування.

Слідом за МЗС інших країн у Фінляндії закликали до звільнення всіх політичних ув'язнених у росії.

За інформацією видання Spiegel, МЗС Німеччини теж викликало посла росії Сергія Нечаєва, оскільки смерть Навального викликає питання на міжнародному рівні. А Кремль досі відмовляється надати будь-яку конкретну інформацію.

Міністерство сприйняло смерть Навального, котрий відсидів три роки у в'язниці, як можливість закликати до звільнення всіх політично ув'язнених у росії. Також у МЗС Німеччини заявили, що шоковані арештами росіян лише через те, що ті покладають квіти до пам'ятників.

За словами речника норвезького МЗС Ані Йорем, відомство також викликає російського посла у зв'язку з вбивством Навального. У МЗС заявили, що у розмові з представником рф буде викладено норвезьку позицію щодо відповідальності Кремля за смерть та сприяння відкритому розслідуванню.

До того ж норвезька влада має намір повторити свій заклик до звільнення всіх політичних ув'язнених у росії.

Що відомо про смерть російського опозиціонера Олексія Навального 

Як повідомлялося, федеральна служба виконання покарань рф сьогодні заявила, що опозиційний російський політик Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Нібито Навальному стало зле після прогулянки, він практично відразу знепритомнів. Лікарі швидкої допомоги, що прибули на виклик, не змогли реанімувати ув'язненого.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції у Берліні зазначив, що Олексій Навальний, очевидно, був убитий путіним, як й інші тисячі закатованих. Також і інші світові лідери відреагували на смерть "російського опозиціонера".

У російській федерації та інших країнах проходять акції пам'яті опозиційного політика Олексія Навального. У російських містах виникли стихійні меморіали.

Нагадаємо, що за даними ГУР, 17-18 лютого в російській столиці Москві політичне керівництво країни-агресорки проводило наради, пов'язані із вбивством за ґратами опозиціонера Олексія Навального.

У росії обговорювали методи продовження зачистки впливових осіб у колі опозиції.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: