fbpx
Сьогодні
20:17 19 Лют 2024

У Києві створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни: для чого це рішення

English version here

Фото: Freepik

У Києві, на базі Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

У чому проблема?

Як зазначає президент НАМН, доктор медичних наук Віталій Цимбалюк, наразі завдання, яке зараз стоїть перед суспільством, максимально реабілітувати, адаптувати в медичному, соціальному плані тих, хто воює. Але не менш важливо це робити й для цивільного населення. Адже майбутнє держави повʼязано зі здоровʼям жінки, оскільки саме здорові жінки народжують здорових дітей.

"І це стосується не тільки жінок, які беруть участь в бойових діях, але і всіх прилеглих районів до зони фронту, де люди страждають від обстрілів, стресів, тому це одне з найважливіших питань", – сказав Цимбалюк.

Яке рішення?

Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України має великий досвід у лікуванні розладів жіночого здоровʼя, у тому числі й у жінок, які постраждали від війни, зазначив директор установи Юрій Антіпкін. Фахівці інституту з 2016 року надавали допомогу жінкам у східних областях України, де розпочалася війна. Також спеціалісти інституту спостерігають жінок, які постраждали в Ірпені, Бучі, жінок, які повертаються з фронту.

Місією та метою проєкту, як додала на презентації голова Опікунської ради Державної установи «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Ірина Сисоєнко, є системне покращення стану пацієнток для збереження якості життя, самостійного функціонування, відновлення репродуктивних функцій, досягнення та підтримки на оптимальному рівні фізичних, інтелектуальних, психологічних та соціальних функцій жінок.

Як це працює?

Новий Центр буде розрахований на жінок, які перебували в полоні, мали поранення, жінок-військових, які тривалий час перебували на фронті, і це призвело до погіршення їх здоровʼя, жінок з порушенням репродуктивних функцій, жінок та дівчат-підлітків, переселених з тимчасово окупованих територій.

Напрямки роботи Центру:

  • медико-психологічна реабілітація,
  • нейроендокринна реабілітація,
  • фізична реабілітація,
  • репродуктивна реабілітація.

У перспективі Центр планує співпрацювати з Національною службою здоровʼя в напрямку реабілітації, поки фінансування буде відбуватися за кошти НАМН та міжнародних донорів, соціально відповідального бізнесу.

Загалом, у Центрі на базі ПАГу планується створити близько 80-100 стаціонарних ліжкомісць, також передбачена і амбулаторна реабілітація. Потрапити в Центр можна буде як за направленням лікаря, так і за самозверненням.

Наразі триває реконструкція виділених для Центру приміщень. В Інституті розраховують, що Центр повноцінно запрацює через 6-8 місяців.

Раніше Рубрика повідомляла, що у Чернігові 15 січня запрацює Денний центр "Жіночого Хабу Святої Ольги". Він безкоштовно опікуватиметься жінками та дітьми, котрі постраждали внаслідок війни.

Крім того, денний центр під назвою "Жіночий хаб Святої Ольги" відкрили у Чернігові. Тут безплатно опікуватимуться постраждалими від повномасштабного вторгнення жінками та дітьми.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: