На Закарпатті пластовий лижний табір “Фест” зібрав понад 300 дітей з усієї України

На Закарпатті пройшов пластовий лижний табір "Фест".  На лещатарик з'їхалися з усієї України понад три сотні дітей від 6 до 16 років.

Як інформує Рубрика, про це Укрінформу повідомила голова Закарпатської округи Національної скаутської організації України "Пласт" Людмила Лівак.

"Цьогоріч Закарпатська округа Пласту зібрала у Верхньому Студеному три сотні пластунів з усієї країни. Традиційний пластовий лещатарик «Фест» (лещата — лижі, діал.) на Закарпатті має понад двадцятирічну історію, уперше його провели у 1999 році. Табір не проводили тільки двічі: у 2006-му році через відсутність снігу та у 2023-му через війну й блекаути", – сказала вона.

Фото: Юрій Гладкий

За словами Лівак, цьогоріч лещатарик (лижний табір) відбувся на гірськолижному курорті Бескид із 7 по 18 лютого.

Почався "Фест" із новацької зміни (новаки — пластуни 6-11 років), далі продовжили табір юнацтво (підлітки 11-16 років) та згодом завершили старшопластуни та пластуни-сеніори.

Фото: Юрій Гладкий

Фото: Юрій Гладкий

Відтак участь у таборі взяли понад 300 дітей та дорослих з Національної скаутської організації України "Пласт" із:

  • Закарпаття,
  • Львівщини,
  • Франківщини,
  • Рівненщини,
  • Київщини.

Фото: Юрій Гладкий

"Нам складно далося рішення щодо проведення «Фесту» під час війни — було важко насамперед морально зібратися самим, щоб його організувати для дітей. Але з іншого боку, ми хочемо, аби у наших дітей було дитинство, що складається не тільки з повітряних тривог, бомбосховищ, укриттів та поганих новин. Тому бажання дати дітям чотири дні без тривог та нагоду перемкнутися підштовхувало. Та й самим нам треба триматися купи. Ми хотіли наповнити дітей емоціями та наповнитися самим", – сказала Лівак.

Фото: Юрій Гладкий

За її словами, "Фест" — це табір в першу чергу для початківців, нагода для дітей, які раніше не вміли кататися на лижах, навчитися цьому. Саме тому табір організований так, що цілий день діти проводять на схилі з інструкторами, а ввечері грають в пластові ігри та мають вечірки в етно- та рок-стилі.

Фото: Юрій Гладкий

Цьогоріч через аномальну теплу зиму сніг на гірськолижному курорті "Бескид" застала тільки перша новацька зміна. Інші зміни їздили кататися на штучний сніг курорту "Полянські" на Свалявщині, а в інші дні табору мали мандрівки лісом у пошуках снігу, ще – підіймалися на Боржавські полонини на крісельному витягу в Пилипці та слухали шум повноводного Шипоту.

Фото: Юрій Гладкий

Один з організаторів "Фесту" пластун сеніор Василь Карабін зазначив, що попри відсутність снігу табір вирішили не скасовувати.

"Утім погода не дала нам провести змагання на Кубок Пласту. У них можуть брати участь не тільки учасники табору, а й пластуни, які не є учасниками "Фесту" та реєструються тільки на змагання. За підсумками переможцю вручається Кубок Пласту — учаснику змагань, який показав найкращий результат. Пластун володіє ним цілий наступний рік до наступних змагань", – розповів Карабін.

Фото: Юрій Гладкий

Ще дві незмінні традиції закарпатського пластового "Фесту" — це музичні вечори та пластові церемоніали у традиційному одязі: провід носить верховинські гуні та гуцульські кептарі.

Ще одна добра традиція на "Фесті" — акція "пластун добрий", для дітей-пластунів, які хочуть долучитися до табору, але фінансові можливості їхніх родин не дозволяють цього.

"Для того, аби така можливість у цих дітей з'явилася, інші учасники роблять благодійні внески та таким чином дають можливість взяти участь у таборі іншим дітям, а самі роблять добре діло. Мова йде про багатодітні родини або дітей напівсиріт, чиї батьки мають обмежені фінансові можливості", – додав організатор "Фесту".

Крім усього, закарпатський лещатарик "Фест" має і свою унікальну відзначку. На ній — кіт в лижних окулярах та з лещатами. Як відомо, українські пластуни, як і загалом скаути світу, колекціонують відзначки, а найдорожчі серцю носять на своєму однострої.

Цьогоріч, завдяки наполегливості Закарпатської округи Пласту та проводу "Фесту" таку відзначку отримали понад 300 українських пластунів та пластунок.

Довідка

Пласт – це національна скаутська організація України, нараховує до 10 тисячі членів та є найбільшою молодіжною організацією України. Пласт виховує молодь віком від 3-х років на засадах національно-патріотичної та християнської моралі.

Нагадаємо, 16 вересня, у столиці відбулось традиційне відкриття пластового року. Цьогоріч особливе, адже 105 років тому саме у вересні в Києві було засновано перший осередок Пласту. "Рубрики" зробила фоторепортаж, як це відбувалося.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський: додаємо наших сил на харківські напрямки, усе необхідне для захисту позицій забезпечуємо

Додаємо наших сил на харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

У Харкові планують створити підземні операційні та реанімаційні відділення

У Харкові з'являться операційні та реанімаційні приміщення під землею. Для цього влада співпрацює з Міністерством… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

З початку війни кордон із Румунією незаконно перетнули близьно 11 тисяч українських чоловіків, – румунська прикордонна служба

У румунській прикордонній поліції підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення приблизно 11 тисяч українських чоловіків… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

Канадська компанія Roshel планує розгорнути виробництво бронемашин на території України

Канадський виробник бойових броньованих машин працює над розгортанням свого виробництва в Україні. Про це розповів гендиректор… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

По всій лінії фронту – важкі бої: Зеленський заслухав доповідь Сирського щодо рішень, які дадуть більше можливостей ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський ввечері 10 травня заявив, що вздовж усієї лінії зіткнення наразі тривають важкі… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

Патріарх Варфоломій підтвердив свою участь у Глобальному саміті миру

Вселенський Патріарх Варфоломій 10 травня у розмові з президентом України Володимиром Зеленським підтвердив свою участь… Читати більше

Friday May 10th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.