fbpx
Сьогодні
15:27 19 Лют 2024

Адміністрація Байдена розмірковує над наданням Україні ATACMS більшого радіуса дії, - ЗМІ

English version here

Білий Дім розмірковує над тим, щоб надати Україні балістичні ракети ATACMS більшого радіуса дії.

Про це пише NBC News із посиланням на двох неназваних офіційних представників США, передає Рубрика.

У жовтні 2023 року США почали постачати Україні тактичні балістичні ракети ATACMS. Проте це були старіші версії середньої дальності, а зараз Вашингтон схиляється до того, щоб відправити ракети більшого радіуса дії, що дозволить українським військовим завдавати ударів углиб окупованого Кримського півострову, розповіли співрозмовники NBC News.

Водночас представники Пентагону повідомили NBC News, що США мають обмежений запас ATACMS і навряд чи відправлять їх в Україну без грошей на поповнення американських запасів.

За словами двох американських посадовців, якщо Конгрес схвалить збільшення фінансування для України, США можуть включити ATACMS великої дальності в один із перших пакетів військової допомоги, сформований за ці кошти.

Речник Міністерства оборони США підтвердив, що без нового законопроєкту про фінансування допомоги, Вашингтон не зможе надати Україні озброєння.

"Ми повідомимо вам, якщо це зміниться і якщо у нас буде новий пакет для оголошення", — сказав він журналістам.

Натомість фінансування США нових постачань зброї для України досі залишається невизначеним через спротив республіканців у Палаті представників Конгресу. Протягом кількох місяців протрампівські республіканці заявляли, що схвалять військову допомогу Україні лише в тому випадку, якщо адміністрація Байдена погодиться на пакет заходів Республіканської партії щодо безпеки кордонів від іммігрантів.

Однак цього місяця Трамп і його союзники в Палаті представників та Сенаті відкинули двопартійний компромісний законопроєкт щодо безпеки кордону та водночас допомоги Україні та іншим партнерам США.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також розповів, що більшу частину своєї зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Мюнхені 17 лютого він присвятив обговоренню потреби у зброї більшої дальності.

"Я витратив дуже багато часу на аргументи на користь ATACMS", — наголосив він.

За словами міністра, Україні потрібна версія ракети, яка може пролетіти понад 300 кілометрів.

"Якщо ви хочете вдарити по тилу [росіян], порушити їх матеріально-технічне забезпечення та постачання, знищити їхні склади боєприпасів, ви можете зробити це лише за допомогою ракет великої дальності", — пояснив він.

ATACMS для України

Протягом останніх двох років адміністрація Джо Байдена не погоджувалася на відправлення ракет далекого радіуса дії, побоюючись, що Україна використає їх для удару по Криму чи росії, що призведе до ескалації.

Проте у вересні 2023 року NBC News із посиланням на трьох посадовців США та офіційного представника Конгресу повідомили, що Білий дім пообіцяв Україні невелику партію ATACMS. Згодом президент США підтвердив цю інформацію, а 17 жовтня військово-політичне керівництво України офіційно повідомило, що Україна отримала перші довгоочікувані ракети ATACMS та успішно їх застосувала.

Про передання ракет стало відомо після атаки в ніч проти 17 жовтня: Сили оборони України атакували російську авіацію та іншу техніку на аеродромах поблизу окупованих Луганська та Бердянська. Сили спеціальних операцій ЗСУ відзвітували, що було знищено 9 російських вертольотів, спецтехніку, пускову установку ППО, склад боєприпасів, а також пошкоджено злітні смуги аеродромів. Окрім того, втрати у живій силі противника становлять десятки загиблих і поранених.

За даними New York Times, Сполучені Штати передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS.

Довідка

ATACMS — це тактична балістична ракета, вироблена американською оборонною компанією Lockheed Martin. Ракети ATACMS можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одну ракету), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали снаряди GMLRS. Дальність польоту ATACMS — до 300 кілометрів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: