fbpx
Сьогодні
09:23 16 Лют 2024

Зеленський сьогодні відвідає Німеччину та Францію, – Reuters

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський, як очікується, відвідає Німеччину та Францію в п'ятницю, 16 лютого. Візити до країн проводитимуться для спроби залучити важливу оборонну допомогу, а також з метою підписання двосторонніх документів про "гарантії безпеки".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Reuters.

У публікації зазначається, що Берлін та Париж, вірогідно, готові укласти відповідні угоди з Києвом за прикладом Лондона раніше у січні. Разом з тим наразі деталі документів, які будуть підписані з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцем, поки невідомі.

Як розповідали французькі офіційні особи щодо двосторонньої угоди між Парижем і Києвом, підписання якої очікується в Єлисейському палаці в Парижі в п'ятницю ввечері, вона включала економічні та фінансові елементи й не обмежувалася військовими.

"Логіка, що стоїть за цим, полягає в підтримці України в довгостроковій перспективі, щоб змусити російську агресію провалитися", – сказав один французький чиновник, йдеться у матеріалі.

Також вказується, що Німеччина у питанні оборонної допомоги Україні наполягає як на європейських, так і на американських партнерах щодо більш суворих зобов'язань по військових поставок для Києва. Раніше також стало відомо про візит канцлера ФРН Шольца до Вашингтона, щоб посилити допомогу для потреб України.

Як заявляв міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, Берлін передбачає 3,5 мільярда євро на постачання боєприпасів цього року і поставить в 3-4 рази більше у 2024 році порівняно з 2023 роком.

Також очікується, що Зеленський виступить у суботу, 17 лютого, на Мюнхенській конференції з безпеки. Заплановано кілька двосторонніх зустрічей на полях, у тому числі з віце-президентом США Камалою Гарріс.

Нагадаємо, що українська переговорна команда на чолі із заступником керівника Офісу Президента Ігорем Жовквою провела черговий раунд переговорів із Францією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Також глава Франції Емманюель Макрон відклав попередньо заплановану на 13-14 лютого поїздку до України із міркувань безпеки.

Раніше Рубрика повідомляла, що цього тижня під час візиту українського президента Володимира Зеленського до Парижа буде підписано угоду між Україною та Францією про "гарантії безпеки".

Крім того, міністр збройних сил Франції Себастьян Леконрню під час засідання контактної групи з питань оборони України оголосив про створення коаліції на підтримку протиповітряної оборони України разом із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: