fbpx
Сьогодні
18:30 16 Лют 2024

Світові лідери відреагували на смерть "російського опозиціонера": дружина Навального теж зробила заяву про смерть чоловіка

Юлія Навальна під час виступу з трибуни Мюнхенської конференції з безпеки заявила, що російський диктатор володимир путін та його оточення понесуть відповідальність, якщо інформація про смерть Олексія Навального підтвердиться. Низка лідерів держав світу також відреагували на інформацію про смерть"російського опозиціонера".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Deutsche Welle.

Як відзначила дружина Навального, вона не знає, чи може довіряти російським державним джерелам щодо смерті її чоловіка, оскільки путін та його оточення завжди брешуть.

"Але якщо це правда, я хочу, щоб Путін, усе його оточення, путінський уряд знали, що вони понесуть покарання за те, що вони зробили з нашою країною, з моєю сім'єю і моїм чоловіком. І цей день настане дуже скоро", – заявила Навальна та закликала світову спільноту згуртуватися і перемогти "зло, жахливий режим, який зараз у Росії".

Реакція світових лідерів

Президент України Володимир Зеленський заявив, Навальний "очевидно, був убитий путіним".

"Як і тисячі інших закатованих, замучених через одну цю істоту. путіну все одно, хто загине, аби тільки він зберіг свої позиції. І саме тому він не має зберегти нічого. путін усе повинен програти, все повинен втратити й відповідати за скоєне", — сказав Зеленський.

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що потрібно встановити всі факти щодо смерті Навального.

"Росія повинна відповісти на всі серйозні питання про обставини його смерті".

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн назвала смерть Навального "похмурим нагадуванням про те, що являють собою путін та його режим". Вона закликала об'єднатись у боротьбі "за свободу та безпеку тих, хто насмілюється виступати проти автократії".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив:

"Навальний заплатив своїм життям за мужність повернутися в росію".

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак назвав це "жахливою новиною", а Навального — "найзатятішим поборником російської демократії, який протягом усього життя демонстрував неймовірну мужність".

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс написав:

"Що б ви не думали про Олексія Навального як про політика, він щойно був жорстоко вбитий кремлем".

Це те, що слід знати про справжню природу нинішнього режиму росії, додав Рінкевичс.

Що відомо про смерть Навального?

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) повідомила сьогодні, 16 лютого, про смерть політика Олексія Навального в колонії №3 у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу.

Згідно з повідомленням ФСВП, Навальному стало погано під час прогулянки. Після цього він практично відразу знепритомнів, а лікарі, які прибули на місце, констатували його смерть.

В Росії стверджують про те, що у Навального, нібито, відірвався тромб. Наразі офіційно про причини смерті політика не відомо.

Тим часом команда Навального поки не підтверджує його смерть.

Хто такий Навальний?

Олексію Навальному було 47 років. Він також є засновником "Фонду боротьби з корупцією". Він позиціонував себе як опозиційний до російського президента володимира путіна політик. У 2020 році на його життя було скоєно замах, його намагалися отруїти нервово-паралітичною речовиною "Новачок".

Навальний став відомим як організатор демонстрацій проти корупції в Росії, а також проти президента Володимира Путіна і його уряду. Видання Wall Street Journal колись описало Навального як "людину, яку Володимир Путін боїться найбільше".

У 2013 ці Навальний брав участь у виборах московського мера. Тоді він посів друге місце, набравши 27% голосів.

Крім того, під час виборів у РФ Навальний заявляв, що найприйнятнішим, на його думку, на виборах є голосування "за будь-яку партію, проти Єдиної Росії". Також він неодноразово організовував акції протесту в Росії та закликав людей виходити на мітинги у великих містах.

У 2017 році Навальний подав документи на реєстрацію на президентських виборах, але ЦВК відмовилася реєструвати його кандидатуру.

До ув'язнення він часто публікував антикорупційні розслідування щодо російських чиновників, серед яких був і глава Кремля.

Загалом проти Навального було порушено кілька кримінальних справ.

Так, 22 березня 2022 року Лефортівський суд Москви засудив його до 9 років колонії суворого режиму зі штрафом 1,2 млн рублів за звинуваченнями у шахрайстві та неповазі до суду.

А 4 серпня цього року йому дали 19 років колонії особливого режиму за звинуваченням в екстремізмі. Нещодавно l, звідки він вперше вийшов на зв'язок 10 січня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: