fbpx
Сьогодні
Фото 11:30 13 Лют 2024

На Київщині організували унікальний курс для людей без громадянства

БФ "Право на захист" організував унікальний курс на Київщині для людей, які не мають громадянства. Мета ініціативи — підтримати таких осіб, допомогти їм більше дізнатися про свої права й навчитися їх реалізовувати.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема? 

Особа без громадянства — це людина, яка не є громадянином жодної країни та часто не має паспорта і жодних інших документів. Відповідно, таких людей юридично не існує. Цю ситуацію в Україні зумовили багато факторів, серед яких розпад СРСР, війна. Окрім того, люди без громадянства протягом багатьох років не мали законодавчої можливості отримати офіційний статус у державі. 

У світі проживає близько 10 млн таких людей. За оцінками Агентства ООН у справах біженців, до повномасштабного вторгнення в Україні проживало близько 35 тисяч осіб без громадянства. Зараз ця цифра суттєво більша й зростає кожного дня. Окрім цього, приблизно 200 000 дітей, які народилися на сході України та в АР Крим з 2015 до 2021 року, не отримали українських свідоцтв про народження, що у майбутньому ставить їх під ризик безгромадянства.

Категорії людей, які найчастіше стикаються з безгромадянством: громадяни колишнього Радянського Союзу, які не обміняли паспорт після розпаду СРСР; бездомні; люди, що відбували покарання; роми; люди, які з незалежних від них причин, не можуть відновити паспорт громадянина України або іншої держави, а цих причин є безліч. Це, зокрема, прогалини в законодавстві, складні бюрократичні процедури, високі адміністративні збори, неможливість підтвердити місце проживання на певній території, довести родинні зв'язки із громадянами певної держави, знищення архівів тощо.

Якщо людина є особою без громадянства, отримання паспорта в неї часто займає роки. Середній строк вирішення однієї справи — два-три роки. Адже часто таким людям доводиться звертатися не лише до Державної міграційної служби України, а й навіть до суду.

Щоб отримати громадянство, особі без громадянства спочатку потрібно пройти низку процедур. Першочергово їй слід пройти процедуру визнання особою без громадянства, що триває від шести місяців до року, потім отримати посвідку на тимчасове проживання, термін якої становить один рік, після чого її потрібно обміняти. 

Яке рішення? 

Людям, які роками живуть без документів, часто буває важко навіть після того, коли вони отримують таку посвідку. Адже й досі чимало працівників офіційних структур, державних установ не знають хто такі особи без громадянства та про їхній статус. Відповідно, якщо ці люди погано володіють інформацією про свої права, їм складно їх реалізовувати.

БФ "Право на захист" працює не тільки над тим, аби допомогти їм отримати такі посвідки та надалі — паспорти громадянина України, а й над упровадженням освітньої та просвітницької діяльності для осіб без громадянства. Одним із важливих кроків у цьому напрямі є запуск курсу для таких людей, аналогів якому в Україні немає.

"Упродовж шести років ми працюємо над документуванням осіб без громадянства. Однак такий курс для них організовуємо вперше. За його допомогою учасники дізнаються більше про свої права та як їх реалізовувати", — розповіла керівниця напряму правової допомоги особам без громадянства Софія Кордонець.

Як це працює? 

"Базовий курс соціальної, правової та цифрової грамотності для осіб без громадянства у Київській області" від БФ "Право на захист" тривав із листопада 2023 до кінця січня 2024 року.

Учасники навчалися юридичної та, цифрової грамотності, а також працювали із психологом: отримували поради щодо подолання стресу й адаптування до нових умов життя. Окрім того, після завершення курсу всі учасники отримали планшети.

"Я дякую БФ "Право на Захист", який не тільки влаштував чудові навчальні курси, а й познайомив мене з такими ж людьми як я, які потрапили у важку життєву ситуацію, дав мені змогу зрозуміти, що я не одна. Я, сподіваюся, що більше людей побачать, що є вихід із їхніх важких ситуацій і почнуть вірити в краще", — поділилась враженнями учасниця курсу Анастасія.

За цей час учасники курсу:

  • ознайомилися зі своїми конституційними правами та свободами в Україні;
  • дізнались про доступні права для людей зі статусом особи без громадянства;
  • опанували навички комунікації з державними органами.
  • вчилися працювати з соціальними вебпорталами;
  • дізналися про безпеку в інтернеті;
  • навчилися працювати з Google-сервісами, поштовими службами, онлайн-банкінгом;
  • ознайомилися з поняттям групової психотерапії;  
  • опанували техніки боротьби зі стресом і подолання страху;
  • працювали з постановкою SMART-цілей;
  • тренували навички самопрезентації.

"Ми організували наш курс, аби він дав можливість учасникам набути практичних знань й отримати поштовх до розвитку. Наші бенефіціари бачать своє майбутнє в Україні, вони хочуть отримати український паспорт та посісти гідне місце в суспільстві. Ми ж сподіваємось, що наш курс допоможе їм на цьому нелегкому шляху", — додала проєктна менеджерка БФ "Право на захист" Людмила Бован.

Проєкт реалізується за підтримки Фонду Julia Taft при Посольстві США.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала про те, що в Україні впровадили процедуру визнання осіб без громадянства

Також повідомлялось, що Володимир Зеленський 22 січня внесе У Верховну Раду законопроєкт про множинне громадянство.

Як повідомлялось раніше, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що одним із елементів державної політики, спрямованої на збереження та розвиток всесвітньої української спільноти, має стати множинне громадянство, проте з єдиним обмеженням.

Окрім того, 21 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №7606, який передбачає складання іспитів з основ Конституції, історії України і на рівень володіння державною мовою як умову для набуття громадянства України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: